2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatvan menekültet mentett meg az Égei-tengeren a román parti őrség hajója

2017. október 21. 15:15, utolsó frissítés: 15:15

Hatvan menekültet mentett meg az Égei-tengeren szolgálatot teljesítő román őrhajó - közölte szombaton a román határrendészet. A román parti őrség hajóját, amely az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) megbízásából járőrözik a görög felségvizeken, péntek hajnalban riasztották egy kisméretű, túlzsúfolt motoros gumicsónakhoz, amely bármelyik pillanatban elsüllyedhetett volna.

A csónakban 60 ember - 19 gyerek, 14 nő és 27 férfi - zsúfolódott össze, akik állításuk szerint Szudánból, Szíriából, Szomáliából és Irakból indultak útnak, hogy eljussanak az Európai Unióba.

Mivel a bevándorlók közvetlen életveszélyben voltak, a román hajó felvette őket fedélzetére, majd biztonságban partra tette őket Híosz szigetén, hogy a görög hatóságok a bevándorlókkal kapcsolatos eljárásokat (egészségügyi ellátás, azonosítás, nyilvántartásba vétel, ujjlenyomatvétel) - elvégezhessék.

Év eleje óta a román parti őrség egymást váltó őrhajói eddig több mint 1300 életveszélyben lévő menekültet mentettek meg az Égei-tengeren a Frontex Poseidon-2017 nevű nemzetközi missziója keretében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS