2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta első házként hétfőn a szenátus a távmunkát szabályozó törvénytervezetet

2017. október 23. 19:09, utolsó frissítés: 2017. október 24. 09:37

A felsőház 93 támogató és 15 ellenszavazattal, valamint egyetlen tartózkodással fogadta el a törvényjavaslatot, amely értelmében az információs és távközlési technológia eszközeinek felhasználásával a munkaválalló a munkahelyen kívül is elvégezheti feladatait.

A kormány érvelése szerint a távmunka szabályozása felzárkózást jelent társadalmi-gazdasági valóságunkhoz, és mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára előnyökkel fog járni. A munkaadó költségei csökkennek, ha nem kell annyi helyiséget bérelnie dolgozói számára, a munkavállaló pedig az utazás költségeit spórolja meg, és hatékonyabban fel tudja használni idejét - érvelt a törvényt kezdeményező kabinet, amely a javaslat megételekor arra is kitért, hogy ezzel a szabályozással növekedni fognak a mozgáskorlátozott személyek munkavállalási esélyei.

A tervezethez a szenátus munkaügyi bizottsága csatolt módosítást, a felsőház plénuma ezt a változatot fogadta el hétfőn. A megszavazott szöveg értelmében a távmunka a felek megegyezésével történik, és konkrétan megjelenik a munkaszerződésben (újonnan alkalmazottak esetében), vagy a munkaszerződés csatolmányában (régebbi alkalmazottak esetében). Amennyiben a munkavállaló nem egyezik bele a távmunka végzésébe, a munkáltató nem módosíthatja egyoldalúan a munkaszerződést, és nem is róhat ki büntetést emiatt fegyelmi kihágás címén a munkavállalóra - olvasható a tervezetben.

A szenátus első házként vitatta meg a javaslatot, a végső döntés a képviselőházé ebben az ügyben.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS