2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: hatékonyan kell felhasználni a védelemre szánt alapokat

2017. október 25. 19:38, utolsó frissítés: 19:38

Hatékonyan kell felhasználni a védelemre szánt pénzalapokat - hangsúlyozta Klaus Johannis államfő a román hadsereg napja alkalmából Bukarestben tartott ünnepségen mondott beszédében.

Az államfő alapvető fontosságúnak nevezte a haderőfejlesztést, és kiemelte, elnöki mandátuma elején a politikai pártok által kötött megállapodásnak megfelelően ettől az évtől Románia védelmi kiadásokra fordítja bruttó hazai terméke 2 százalékát.

"Megteremtettük annak az előfeltételét, hogy ezt a finanszírozási szintet legalább tíz éven át tartani tudjuk, és ez kiszámíthatóságot biztosít a stratégiai tervezés folyamatában. Felhívom azonban a figyelmet, hogy ezeket az alapokat a lehető leghatékonyabban kell felhasználni, és ezért a kormánynak, valamint a védelmi minisztérium és a román hadsereg vezetőségének kell vállalnia a felelősséget" - mondta az elnök.

Iohannis rámutatott, Románia "bizakodóbban tekinthet a jövőbe", hiszen legitim tagja a NATO-nak és az EU-nak, és erős stratégiai partnerséget ápol az Amerikai Egyesült Államokkal.

"Mindez stabilitást és biztonságot szavatol számunkra egy összetett, folyamatosan változó, sokféle és sokszor előreláthatatlan fenyegetéseknek kitett nemzetközi környezetben" - mondta, hozzátéve, hogy Románia ambiciózus célkitűzésekkel vág neki a 2018-as évnek is, kiszámítható stratégiai szereplő, megbízható partner és biztonságszolgáltató kíván lenni a térségben.

Johannis ugyanakkor kiemelte, a katonáknak amellett, hogy dicséretben részesülnek, megfelelő élet- és munkakörülményeket kell biztosítani.

"Az egyenruhás férfiak és nők, akik a hazát szolgálják, minden elismerésünket megérdemlik. Azoknak a katonáknak, akik egész pályafutásukat ezen elhívatásnak szentelték, nemcsak dicséret jár, megfelelő élet- és munkakörülményeket kell biztosítanunk számukra" - fogalmazott beszédében az államfő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS