2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az igazságügyi miniszter egyszerűsítené a hibázó bírók felelősségre vonhatóságát

2017. október 26. 12:36, utolsó frissítés: 12:36

Teodor Toader igazságügyi miniszter azt nyilatkozta szerdán, hogy az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvényt módosító indítványban javasolta, hogy egyszerűsítsék a bírók felelősségének kérdését, hogy az állam könnyebben vissza tudja szerezni egy esetleges bírói tévedés miatt kifizetett kártérítési összeget.

'Az alkotmány szerint az állam a felelős az esetleges bírói tévedésekért. Ha egy állampolgár anyagi érdekei sérültek egy bírói tévedés miatt (...), akkor joga van beperelni az államot kártérítésért.

Az államot a pénzügyminisztérium képviseli, és ha bíró úgy dönt, az állampolgárnak ki kell fizetni az igényelt kártérítést. Ugyancsak az állam fizeti ki, közpénzből az Európai Emberjogi Bíróság által megítélt kártérítéseket is.

Az állam, egy éves határidőn belül, megpróbálhatja behajtani az okozott kárt az illetékes bírón. Most azt javasoltuk, hogy ezt a 'megpróbálhatja' helyett az szerepeljen a törvényben, hogy az államnak kötelessége eljárást indítani a bíró ellen' - magyarázta Toader az Antena 3 televízió műsorában.

A miniszter elmondta: a jogvesztő határidőt egy évről három évre növelnék.

Toader szerint a jelenleg érvényben lévő vonatkozó jogszabály 'működésképtelen', mert egy külön eljárással bizonyítani kell, hogy a bíró rosszindulattal követte el a tettét, ám míg ez a jogerős ítélet esetleg megszületik, addig rendszerint lejár az elévülési határidő. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS