2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Innovatív megoldást találtak a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák ügyében

2017. október 26. 17:40, utolsó frissítés: 17:40

Elfogadta a marosvásárhelyi tanács az RMDSZ utcanevekre vonatkozó határozatát, amely a korábbi próbálkozásokhoz képest teljesen új, az országban eddig egyedi megközelítéssel oldaná meg a kétnyelvű táblák problémáját.

Az RMDSZ javaslata az, hogy az utcák hivatalos neve eleve kétnyelvű legyen, az elnevezésben a román mellett kötőjellel elválasztva a magyar nyelvű megfelelő is szerepeljen, és ezután minden hivatalos okmányban és utcanévtáblán ilyen formában jelenjen meg. Ebben az esetben nem fordításról, hanem névcseréről lenne szó.

Azt az utcát, amelynek eddigi hivatalos, utcanévjegyzékben és okmányokban is szereplő neve Tineretului volt, ezután Tineretului – Ifjúság utcának fogják hívni - írja az RMDSZ közleménye.

Marosvásárhely 463 utcájából 352-t keresztelnénk át a fent említett módon: azokat, amelyek köznevet, helységnevet, történelmi esemény dátumát tartalmazzák. A történelmi személyek neve az utcanevekben csak akkor fog két nyelven szerepelni, amennyiben olyan személyről van szó, akit mindkét közösség saját történelme részének tekint.

Az utcanévjegyzék megváltoztatását az indokolja, hogy a hivatalos román elnevezést és a magyar fordítást tartalmazó táblák kihelyezését kérő javaslatainkat rendre elutasították a hatóságok, mondván, hogy a 215-ös helyi közigazgatási törvény nem jelenti ki explicit módon, hogy magyar nyelven is ki kell tenni az utcák elnevezéseit. Sajnálatos módon a világosan rendelkező uniós chartákat Románia nem alkalmazza, annak ellenére, hogy ratifikálta ezeket.

"Ezért kellett más, törvényes megoldást találnunk az ügy végérvényes rendezésére. Az RMDSZ határozattervezete a 2002-ben elfogadott 63-as kormányrendeletre hivatkozik, amely egyértelműen kimondja, hogy az utcanévjegyzék elfogadása vagy annak módosítása a helyi tanácsok kizárólagos hatásköre, vagyis a települési önkormányzatok dönthetnek arról, milyen utcaneveket szeretnének" - írja a közlemény.

Az RMDSZ meglátása szerint az általuk javasolt megoldás végérvényesen rendezheti a kétnyelvű utcanévtáblák ügyét Marosvásárhelyen, és azt remélik, jelzésértékkel bír majd annak tekintetében, hogy Marosvásárhelyen az interetnikus feszültségeket orvosolni lehet.

A marosvásárhelyi tanács csütörtöki ülésének napirendjén a Szabad Emberek Pártja által jegyzett utcanevekre vonatkozó határozattervezet is szerepelt. Ez a kezdeményezés ugyanazt az elvet követi, mint az RMDSZ korábbi, 2001-es határozata, amelyben az utcanevek fordításának kihelyezését kérték.

Az RMDSZ azt állítja, az ügy megoldása fontosabb annál, minthogy verseny tárgyát képezze, ezért úgy döntöttünk, a Szabad Emberek Pártjának javaslatát is támogatják szavazatainkkal. ( Közlemény )

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS