2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem kötelező, hanem választható lesz az elektronikus személyazonossági

2017. október 26. 19:26, utolsó frissítés: 19:28

Elektronikus személyazonossági igazolványt is kérhetnek a román állampolgárok a kormány csütörtökön elfogadott törvénytervezete szerint.

A kormány csütörtökön elfogadta azt a törvénytervezetet, amely értelmében az ország állampolgárai dönthetnek, hogy elektronikus személyazonossági igazolványt kérnek-e (a két mutatóujj ujjlenyomatával vagy anélkül), vagy egyszerű, csip nélküli személyazonossági kártyát.

"Az elektronikus személyazonossági kártya (CEI) révén a tulajdonos azonosítani tudja magát a belügyminisztériumi intézmények és más köz- illetve magánintézmények informatikai rendszereiben, élni tud az elektronikus aláírás lehetőségével, így jelentősen könnyebbé válik a kapcsolattartás a hatóságokkal, hozzáférhetőbbé válnak a közszolgáltatások" - olvasható a kabinet közleményében.

Míg a mostani személyazonossági kártyák a kilencvenes évek technikai megoldásaival készültek, addig az elektronikus személyazonossági kártyák már az Európai Bizottság követelményeinek tiszteletben tartásával fognak készülni, amelyek a terrorizmus elhárítása, az illegális migráció, a drog- és emberkereskedelem megakadályozásának ismérveit veszik alapul.

Az elektronikus személyazonossági kártya egészségügyi kártyaként is működik majd, ezért megszűnik a régi egészségügyi kártyák érvényessége azon személyek esetében, akik ilyen típusú igazolványt igényelnek. Akik viszont hagyományos személyazonossági kártyát választanak, azoknak továbbra is lesz külön egészségügyi kártyájuk - részletezi a közlemény. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS