2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia munkaerejének 30%-a külföldön dolgozik

2017. október 26. 20:49, utolsó frissítés: 20:49

Románia munkaerejének 30, lakosságának 13 százaléka külföldön dolgozik a hivatalos számadatok szerint - közölte csütörtökön Liviu Voinea, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzóhelyettese.

A Román Nemzeti Bank által szervezett, 10 év Románia csatlakozása óta az Európai Unióhoz: kohézió és konvergencia cím alatt zajló konferencián az intézmény kormányzóhelyettese kifejtette: az elmúlt tíz évben Románia jelentős előrelépéseket tett, megnyerte a piacok bizalmát, strukturális reformokat vezetett be, de ha meg akarja őrizni fejlődési ütemét, teljes egészében foglalkoztatnia kell a munkaerőt. "Súlyos demográfiai problémánk van, amiről eddig keveset beszéltünk: a munkaerő mintegy 30%-a, Románia lakosságának 13%-a külföldön dolgozik. Ezek a hivatalos számadatok. Azt is mondhatnánk, hogy ez Románia elveszett GDP-je" - fogalmazott Voinea.

A kormányzóhelyettes hozzátette, Romániában továbbra is csökken a népesség, a lakosság elöregedése pedig szintén a bruttó hazai termék (GDP) csökkenéséhez vezet. "Ha 1%-kal nő a 65 év fölötti lakosság aránya, az a várható GDP 1,3%-os csökkenéséhez vezethet" - jelentette ki a szakember. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS