2019. február 22. péntekGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ szenátusi frakciója azt állítja, nem járultak hozzá a Natura 2000 programban szereplő védett területek felszámolásához

2017. október 27. 15:58, utolsó frissítés: 16:04

Téves az a megközelítés, amely szerint az RMDSZ szenátusi frakciója október 23-án hozzájárult szavazataival a Natura 2000 programban szereplő védett területek felszámolásához, hiszen a szenátusban megszavazott törvénytervezet a Natura 2000 program európai kompenzációs rendszerre vonatkozó előírásait erősíti meg az országos jogrendben. Ennek következtében egy négyzetméterrel sem lesz kevesebb a természetvédelmi területek mérete, hiszen a hétfőn elfogadott jogszabály egyetlen esetben sem engedi meg a környezetvédelmi területek méretének csökkentését - tájékoztat a párt sajtóközleményében.

Romániában több olyan helyen különítettek el védett területeket, ahol előzőleg jóváhagyták a bányászati kitermelést. Ennek eredményeként egy olyan patthelyzet alakult ki, amely miatt sok településen a helyi lakosok, az önkormányzatok, illetve az állam nem tudja értékesíteni az adott területen fellelhető altalajkincseket.

A hétfőn megszavazott jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy – amennyiben egy jól érvelt dokumentációt dolgoznak ki az érintettek – az országos környezetvédelmi szakhatóság jóváhagyásával feloldják a védett területi státust a védett terület azon részén, ahol 2007. június 29. előtt engedélyezve volt a bányászat, illetve a természetvédelmi területek azon részein, amelyek a települések belterületeit ölelik fel.

A törvény előírásainak megfelelően ez csak azokban az esetekben történhet meg, ha a kérvényező biztosítani tudja a természetvédelmi terület kiegészítését egy ugyanakkora területtel, mint amekkorát a természetvédelemi területből leválasztanának, és e területen a természetvédelmi szabványoknak megfelelő állapotot tud biztosítani.

Ezt a folyamatot szigorú, a szakminisztérium által meghatározott procedúrák mentén lehet elindítani. A tervezet nagyon fontos előírása, hogy az egész folyamatot csak az országos környezetvédelmi szakhatóság jóváhagyásával lehet rendezni, hiszen a törvénytervezet ezen szakhatóság hatáskörébe helyezi az esetleges területkompenzáció megejtésének hivatalos elismerését.

Az RMDSZ szenátusi frakciója úgy véli, hogy a szigorú európai és országos törvényes előírások és természetvédelmi normák mentén kell lehetőséget biztosítani az altalajkincsek kitermelésére, hiszen ez által számos területen lehet gazdasági fellendülést elérni.

A szóban forgó törvénytervezet egy kompromisszumos megoldást ajánl, amely lehetővé teszi az altalajkincsek kitermelését, és biztosítja a természetvédelmi területek sérthetetlenségét és méreteinek megtartását. E kompromisszum mentén, a törvényes garanciákra alapozva döntött úgy az RMDSZ szenátusi frakciója, hogy támogatja a törvénytervezetet.

Az ezen a héten elfogadott törvénytervezet első olvasatban került a szenátus elé, a kérdésben a képviselőház a döntéshozó fórum. Így biztosak vagyunk abban, hogy a törvény végső megszövegezése előtt újabb szakmai vitákra kerül sor a képviselőház szakbizottságaiban, és e viták alatt az RMDSZ továbbra is ki fog állni a természetvédelmi területek sérthetetlensége mellett azokban az esetekben, ahol teljesen egyértelmű, hogy a bányászati kitermelés elindítása sértené a természetvédelmi normákat, áll a sajtóközleményben.

( Közlemény )

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS