2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kövesi azt állítja, hogy ügyészségi tevékenysége során sem a törvényt, sem az etikai kódexet nem hágta át

2017. október 27. 15:56, utolsó frissítés: 16:19

Ügyészi tevékenysége során soha nem hágta át sem a törvényt, sem az etikai kódexet - jelentette ki az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetője, Laura Codruţa Kövesi egy vele készített interjúban.

A Once Upon a Time in Romania projekt keretében készült beszélgetésben a DNA főügyésze azt is közölte: nem fog megjelenni a 2009-es államfőválasztást kivizsgáló parlamenti bizottság előtt, mert a törvény és az ügyészek jogállása értelmében Romániában függetlenséget élveznek az ügyészek.

Kövesi hozzátette, ha felmerül személyével kapcsolatban a törvénysértés vagy az etikai kódex megsértésének gyanúja, akkor a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácshoz (CSM) kell fordulni, ez a szerv pedig leellenőrizheti az állítások valóságtartalmát.

A 2009-es államfőválasztást kivizsgáló parlamenti bizottságról azt mondta a DNA főügyésze: a parlamenti ellenőrzőbizottságok nem vizsgálhatnak ki bűncselekményeket, nem szövegezhetnek meg vádiratokat és nem hozhatnak ítéleteket.

'Azt a választ küldtem nekik, hogy semmiféle információm nincs azzal az üggyel kapcsolatban, amelyet ők vizsgálnak. Semmilyen információm nincs, ami az ő szempontjukból hasznos lehet' - jelentette ki Kövesi.

'Az állam különböző hatalmi ágairól beszélünk, ezek közül egyik se avatkozhat bele a másik hatalmi ág tevékenységébe. Az ügyészek függetlenek Romániában. Az igazságszolgáltatási rendszeren kívüli személyek nem vizsgálhatják és nem ellenőrizhetik őket' - szögezte le a DNA főügyésze az interjúban.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS