2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem kér Kovászna megye az eddigiekhez hasonló december elsejei hangulatkeltésekből

2017. október 29. 11:12, utolsó frissítés: 11:12

"Tény, hogy december elseje Románia nemzeti ünnepe, azt viszont már nem lehet elfogadni, hogy a szervezők más megyékből hozzanak nacionalista fiatalokat, akik aztán a megye településein azt kiabálják, hogy magyarok kifelé az országból" , hívta fel a figyelmet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a pénteki októberi soros ülésen, ahol a december elsejei ünnepség megszervezésére szavazott meg 30 ezer lejt a megyei önkormányzat. A december elsejei ünnepség tartalmi részét a prefektúra biztosítja.

„Nem lehet tolerálni, sem pénzzel, sem szervezéssel nem lehet támogatni, hogy más megyéből idehozott, nacionalista fiatalok kiabálják Sepsiszentgyörgy fő utcáján, hogy: Afară, afară cu ungurii din țară (Kifelé, kifelé a magyarokkal az országból – szerk. megj.).

Ez megengedhetetlen és erről hivatalos keretek között tájékoztattam a főszervező prefektust is” – hangsúlyozta Tamás Sándor a gyűlésen, aki megjegyezte, hogy „érdekes módon nem kerültek meg sem az állomás negyedi román katona szobránál a román zászlót állítólag székely lobogóra cserélő tettesek, sem azokat nem sikerült azonosítani, akik a prefektúra előtt felállított hatalmas román zászlót elszakították, holott több térfigyelő kamera is van azon a helyszínen.

A központi médiának sikerült viszont egy egész közösséget, a székelységet megbélyegezni, ami elfogadhatatlan”. A tanácselnök kiemelte, Sebastian Cucu prefektus felelősséget vállalt, hogy idén nem történik olyan magyarellenes skandálás, mint ahogy már előfordult a korábbi években.

Az októberi soros ülésen a kovásznai, kommandói és zágoni önkormányzat kapott összesen 275 ezer lejnyi költségvetéskiigazítást hótalanításra. „Kommandó mindig kényes pont a hótalanítás tekintetében, a megye legelzártabb települése, ezért gondoskodunk kiemelten róla” – mutatott rá a tanácselnök. Kovászna város önkormányzata 150 ezer lejt kap a Kovászna-Kommandó közötti út, Kommandó önkormányzata 25 ezer lejt a településen található utak, Zágon önkormányzata a Papolc-Kommandó közötti út hótalanítási munkálataira.

A megyei önkormányzat elindította a közbeszerzési eljárást a megyei utak hókotrási munkálataira is, mert a korábbi több évre szóló keretszerződés lejárt. Míg sikerül a közbeszerzési eljárást befejezni, addig is a Kovászna Megye Tanácsának tulajdonában levő, Kovászna Út és Híd Rt. végzi a hókotrást, a munkát direkt odaítéléssel kapják meg.

„A közbeszerzéseknek nem lehet látni a végét, a biztonság pedig fontos, nem lehet fennakadás a közlekedésben havazás, hóvihar miatt a megyei utakon sem” – indokolta Tamás Sándor az erre vonatkozó tanácshatározatot.

A költségvetés kiigazításnál a tanácsosok még jóváhagytak 72 ezer lej kiegészítést a hegyimentő szolgálatnak.

Hamarosan újabb két állást hirdetnek meg, ősszel alkalmaztak négy szakembert, az elkövetkezőkben még jobban odafigyelnek erre a tevékenységre, mert fontos közszolgálatot végeznek, hangzott el a tanácsülésen. A Művészeti és Népiskola 12 ezer lejt kapott videokamerás megfigyelő rendszer kiépítésére. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS