2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Civil szervezetek nyílt levélben kérik a szenátoroktól, hogy ne fogadják el az Agerpres-törvény módosítását

2017. október 30. 15:27, utolsó frissítés: 15:27

Az emberi jogokért és a sajtószabadságért küzdő civil szervezetek nyílt levélben kérik a szenátoroktól, hogy ne szavazzák meg az Agerpres román nemzeti hírügynökség működését szabályozó törvény módosítását.

'Jelen levél aláírói felkérik önöket, akadályozzák meg szavazatukkal, hogy egyes csoportosulások első lépésben politikai ellenőrzés alá vonják az Agerpres hírügynökséget, majd később a teljes romániai közmédiát' - írja a MediaSind szakszervezet nyílt levelében.

Alexandru Giboi
, az Agerpres hírügynökség vezérigazgatója gratulált a levél aláíróinak.

'Az 1989-es rendszerváltás óta talán soha nem volt olyan nehéz helyzetben a román közmédia, mint jelenleg, amikor már csak egy lépés választja el attól, hogy a politikai hatalom - bármely alakulatok is képviseljék azt - sajtóirodájává váljék.

A közmédia szabadsága a demokrácia alappillére, amelyet meg kel védenünk, ha korrekt módon tájékoztatott társadalmat szeretnénk. A sajtó szabadságát nem 'megreformálni', nem 'átalakítani', hanem megtartani kell.

Ha az Agerpres hírügynökség vezetőségét minimális teljesítménykritériumok figyelembe vétele nélkül le lehet váltani, az az intézmény átpolitizálásának biztos jele' - nyilatkozta Giboi.

A vezérigazgató szerint a kulturális bizottság döntésével - amellyel kedvezően véleményezte a tervezetet - kiszolgáltatja az AGERPRES sorsát a politikai szavazatnak.

A MediaSind nyílt levele szerint nincs szó arról, hogy a jogszabály modernizálni akarná az AGERPRES-törvényét, hisz semmiféle elemzést nem végeztek a hírügynökség működését illetően.

'Az önök javaslata azt tartalmazza (...), hogy az Agerpres hírügynökség igazgatóját az intézmény éves beszámolójának elutasításával meneszteni lehet, de nem szól arról, hogy milyen teljesítménykritériumokat vennének figyelembe' - írják a levél szerzői, akik szerint, ha elfogadják a módosítást, az Agerpres vezetősége éppen úgy ki lesz szolgáltatva a politikai hatalomnak, mint ahogyan az jelenleg a közrádió és -televízió esetében történik.

Az aláírók szóvá teszik, hogy kevesebb mint egy év alatt a Szociáldemokrata Párt (PSD) - Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíciónak sikerült leváltania a közrádió és a köztelevízió elnökét is, és saját embereiket ültették helyükre.

A jogvédő és a sajtószabadságért küzdő civil szervezetek ugyanakkor hangsúlyozzák, 'aggodalommal értesültek' a kiszivárgott hírekből , hogy egyetlen sajtótrösztté vonnák össze a három médiumot.

'Ha egyetlen (politikai) vezetés alá vonják össze a közmédiumokat, akkor az ott dolgozó újságíróknak kevesebb mozgásterük lesz, hogy ellássák azt az őrzőkutya szerepet, amivel felruházták őket, és amiért a fizetésüket kapják' - írja a levélben.

Emlékeztetnek: az Agerpres-törvény módosításáról szóló tervezetet bírálta az Újságírók Európai Szövetsége, az EBESZ, az UNI Europa Media, Entertainments & Arts, a Zenészek Nemzetközi Szövetsége, és szólt a romániai sajtó átpolitizálásának veszélyéről a New York Times, a Washington Post, az EuroNews, a Foxnews, valamint az RFI is.

"Következtetésképpen kijelentjük, hogy a közmédia politikai támadásnak van kitéve, és felkérjük önöket, függetlenül attól, hogy melyik párthoz tartoznak, ne járuljanak hozzá ezen intézmények végleges szétveréséhez. Kezdjék azzal, hogy nem támogatják az Agerpres-törvény módosítását' - kérik a szenátorokat az aláíró szervezetek.

A nyílt levelet a következő intézmények képviselői írták alá: Riporterek határok nélkül (Reporters sans frontieres), European Center for Press and Media Freedom, ActiveWatch (az IFEX tagja), a Romániai Újságírók Szakszervezete - MediaSind (az Újságírók Nemzetközi Szövetségének tagja), a Független Újságírásért Központ, a Médiaszövetségek Egyesülete. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS