2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Császár Károly: nem normális, hogy egy nem szándékos bűncselekményért elítélt személy ne lehessen államfőjelölt

2017. október 31. 12:23, utolsó frissítés: 12:47

Túl általános volt az a törvénytervezet, amely megtiltotta volna a bűncselekmények elkövetéséért jogerősen elítélt személyek indulását az államfőválasztáson – érvelt a Transindexnek Császár Károly RMDSZ-es szenátor, arra a kérdésre válaszolva, hogy miért szavazott a tervezet ellen a szenátus jogi bizottságában.

A PNL-s és USR-s honatyák által benyújtott tervezetet a szenátus közigazgatási bizottsága után a jogi bizottság is negatívan véleményezte hétfőn, a PSD, ALDE és az RMDSZ szenátorainak szavazataival 7-4 arányban utasították el. A tervezetről még szavaznia kell a szenátusnak, majd átkerül a képviselőházba, amely a döntő ház ebben a kérdésben.

„A törvénytervezet úgy szólt, hogy nem indulhat államelnöknek az, aki jogerősen el volt ítélve bármilyen bűncselekményért. Ezt lefordítva a gyakorlatra, ha valaki autóbalesetezik, elüt valakit, és ezt bűncselekményként kezelik, és elítélik – még ha felfüggesztve is – akkor ő sem indulhat államelnöknek” – mondta lapunknak Császár Károly, aki nem tartaná helyesnek, hogy a nem szándékosan elkövetett bűncselekmények miatt elítéltekre is vonatkozzon a törvény.

„Ha kicsit jobban letisztázták volna, hogy milyen bűncselekményekre vonatkozik, például az erőszakos bűncselekményekre vagy a korrupcióra, más lenne a helyzet. Ezt el is mondtam a bizottságban, hogy ha ezt egy kicsit újragondolják, és megváltoztatják, akkor lehet egészen másképp hozzáállni. Ha az lenne a törvénytervezetben, hogy korrupció miatt elítélt személyek nem indulhatnak, akkor el lehetne gondolkodni rajta. De ezt akkor lehetne konkrétan elemezni, ha letennének egy ilyen tervezetet, mert ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Vannak részletkérdések, amiket nem tudtak tisztázni maguk a kezdeményezők sem a bizottságban” – nyilatkozta az RMDSZ szenátora. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS