2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az orvosok nyugdíjkorhatára 67 év lesz nemre való tekintet nélkül

2017. október 31. 19:22, utolsó frissítés: 19:22

Döntő fórumként fogadta el kedden a képviselőház az egészségügyi reform törvényét módosító tervezetet, amely többek közt előírja, hogy az orvosok 67 éves korban nyugdíjba mehetnek, tekintet nélkül a nemükre.

A 2006/95-os, egészségügyi reformot előíró törvényt módosító tervezetet 222 támogató szavazattal és 56 tartózkodással fogadta el az alsóház.

Az elfogadott változat értelmében a kórházak a 'köztársasági', 'regionális', 'megyei' vagy 'helyi' besorolás alá esnek. A módosítás értelmében tehát lehetőség nyílik a 'köztársasági kórház' kategória létrehozására. A köztársasági kórház egy kiválósági központként fog működni a Carol Davila orvostudományi egyetem mellett, amelyben az orvosi ellátás mellett orvosi képzés, kutatás is folyik majd a legmagasabb szakmai szinten - derül ki a javaslat szövegéből.

Magánkórházakat ezentúl csak az egészségügyi minisztérium engedélyével lehet létrehozni vagy megszüntetni. A magánkórházak átszervezése, a székhely vagy az elnevezés megváltoztatása szintén csak az egészségügyi tárca engedélyével történhet, amelyet az engedélyezési kérelem benyújtásától számított 6 hónapon belül ki kell állítania a minisztériumnak.

Az elfogadott jogszabály értelmében nemre való tekintet nélkül 67 év a nyugdíjkorhatár az orvosok számára, akik viszont kérhetik nyugdíjazásukat az általános nyugdíjtörvény alapján is. A nyugdíjkorhatárt elért orvosok továbbra is dolgozhatnak magántulajdonban lévő egészségügyi intézményeknél, vagy a közegészségügyi intézménynél, amennyiben utóbbitól engedélyt kapott erre.

65-ik életévüket betöltött orvosok már nem tölthetnek be vezető tisztséget az egészségügyi minisztériumban, az Országos Egészségbiztosító Pénztárnál, az állami kórházak vagy más egészségügyi intézmények élén - olvasható a jóváhagyott szövegben.

A képviselőház döntő fórum volt ebben a kérdésben.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS