2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

L. Orban: A PNL ellenzi, hogy sürgősségi eljárással tárgyalják az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvény módosítását

2017. október 31. 20:11, utolsó frissítés: 20:11

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt nyilatkozta kedden, hogy a PNL ellenzi, hogy sürgősségi eljárással tárgyalják az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítását, és kísérletet tesznek arra is, hogy a Velencei Bizottság elő terjesszék ezt az ügyet.

'Nem értjük, hogy egy ilyen törvényt miért kellene sürgősségi eljárással módosítani. (...) Ez kérdőjeleket vet fel a módosítás okaira vonatkozóan' - hangoztatta Orban a parlamentben.

Kifejtette: a PNL azon lesz, hogy a jogszabály a Velencei Bizottság elő kerüljön.

'Az igazságügyi miniszter elfeledkezett arról, hogy azt ígérte, hogy kikéri a Velencei Bizottság véleményét. Tudomásuk szerint a bizottság idén decemberben még összeül egyszer, (...) mi azon leszünk, hogy jelezzük ezt a problémát' - jelentette ki Orban.

Orban bírálta, hogy külön igazgatóságot hoznának létre az ügyészek és bírák által elkövetett bűntettek kivizsgálására.

'Ez része a kormánypárt azon törekvésének, hogy saját rendszert építsen ki az ügyészek és a bírák megfélemlítésére. (...) Nem értjük, hogy mi szükség van egy ilyen igazgatóságra, amikor a különböző ügyészségek hatáskörében benne van, hogy kivizsgálják az ügyészek és bírák tetteit. (...) Egy ilyen igazgatóság létrehozását csak az indokolja, hogy a kormánypárt arra törekszik, hogy megfélemlítse a bírákat és ügyészeket' - szögezte le a liberális pártelnök.

Orban szóvá tette azt is, hogy a jogszabály szövegében a főügyészek menesztésének procedúrájában nem szerepel az államelnök.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS