2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Minőségi Oktatásért Szövetség képviselőivel találkozott a tanügyminiszter

2017. november 01. 10:47, utolsó frissítés: 10:47

Liviu Marian Pop tanügyminiszter múlt csütörtökön találkozott a Minőségi Oktatásért Szövetség (ApEC) képviselőivel.

Ezen a találkozón a normativ keret harmonizációjával és egyszerűsítésével kapcsolatos általános kérdésekkel foglalkoztak, az érvényben levő törvényes rendelkezések tükrében.

Ugyanakkor tanácskoztak a tanintézetek szervezéséről és működéséről, amelyek következetes és határozott beavatkozásokat igényelnek a minőségi oktatás megteremtése érdekében.

Ezen a találkozón jelen volt a három legfontosabb tanügyi szakszervezet (Spiru Haret, FSLI, Alma Mater) érdekképviselete, a Konstancai Diákegyesület elnöke, a szülők reprezentatív tömörülésének elnöke, a Diákok Országos Tanácsának alelnöke, illetve a Romániai Hallgatók Országos Egyesületének képviselője.

Folytatódnak a tanügyi törvénytervezetekről szóló regionális konzultációk
Újabb közvitát szervezett a Nemzeti Oktatási Minisztérium Craiován, október 27-én, amelyen a tanügyminiszter hangsúlyozta a tankönyvtörvény-tervezet kidolgozásának fontosságát.

Az említett törvénytervezetet a napokban nyújtják be jóváhagyásra a Parlementben.
A találkozón a miniszter felszólította a tanárokat, hogy hozzanak létre egy olyan oktatási adatbázist, amely alapul szolgálhat úgy az óvodásoknak és diákoknak, mint a pedagógusoknak.

Ezt az adatbázist, a Tanfelügyelőségek és a Pedagógus Házak hagyják jóvá, és ingyenesen elérhető lesz bárki számára, aki érdeklődik az oktatási, vagy a tanórán kívüli tevékenységek iránt.

Azokat a pedagógusokat, akik létrehoznak bármilyen, a minisztérium által elfogadott és jóváhagyott taneszközt vagy segédanyagot, az érdemfokozatok elnyeréséhez szükséges plusz pontokkal jutalmaznak.

Liviu Marian Pop tanügyminiszter kifejtette az oktatási szolgáltatások fejlesztésének szükségességét azáltal, hogy csak szakképzett oktatókat alkalmazzanak a tanintézményekben, továbbá beszélt a dolgozatok online értékelési rendszerének megvalósításáról is.

A tárgyalási napirend másik fontos pontja a didaktikai személyzet mobilitási naptárának módosítása volt.

A találkozón részt vettek a tanfelügyelőségek képviselői, iskolaigazgatók és tanárok Argeș, Călărași, Dolj, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea megyéből.

Közvitára bocsájtották azt a kormányrendelet-tervezetet, amely által módosítanák és kiegészítenék az 1418/2006-os kormányrendeletet, amely a felsőfokú oktatási intézmények külső, minőségi ellenőrzéséről szól.

Az észrevételeket és javaslatokat 2017. november 8-ig küldhetik el a  radu.damian@aracis.ro e-mail címre.

Az említett kormányrendelet-tervezet letölthető a Nemzeti Oktatási Minisztérium honlapjáról . ( Közlemény )
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS