2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felmentették Băsescu vejét a zsarolásban való bűnrészesség vádja alól

2017. november 01. 13:07, utolsó frissítés: 13:07

Felmentette a bukaresti táblabíróság Radu Pricop ügyvédet, Traian Băsescu volt államfő vejét abban az ügyben, amelyben zsarolásban való bűnrészességgel és hamis nyilatkozattételre való felbujtással vádolták.

Ugyanabban az ügyben 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Moldovai Köztársaság volt elnökének fiát, Sergiu Lucinschit zsarolás, befolyással való üzérkedés, hamis nyilatkozattétel és hamis okirat kiállítására való felbujtás miatt.

Sergiu Lucinschi esetében 4 éves felügyeletet rendelt el a bírói testület, ez idő alatt társadalmi integrációs programokban kell részt vennie és 90 napon keresztül közérdekű munkát kell végeznie. Ezek mellett az elítéltnek 50 000 euró és 13 755 lej kártérítést is kell fizetnie Alexandru Horpoş üzletember számára.

A döntés nem jogerős, megfellebbezhető.

A DNA vádirata szerint Sergiu Lucinschi 2014 decembere és 2015 márciusa között megzsarolta Alexandru Horpoş üzletembert, 4 millió eurót kérve tőle és azt állítva, hogy befolyása van a bűnüldöző és igazságszolgáltatói szervekre, amelyek a vállalkozó folyó ügyeivel foglalkoztak. A vád szerint Radu Pricop bűnrészességet vállalt a zsarolásban.

Alexandru Horpoş az ismétlődő fenyegetések nyomására végül beleegyezett, hogy kétmillió eurót ad Lucinschinak, erről fiktív kölcsönszerződés is készült. Sergiu Lucinschi közjegyző előtt tette és aláírásával is megerősítette azt a hamis állítást, miszerint 2008-2010 között 2 000 000 eurót adott kölcsön az üzletembernek.

A megzsarolt Horpoş megerősítette Sergiu Lucinschi állítását, és vállalta, hogy az összeget 2015. december 24-éig visszafizeti.

Alexandru Horpoş ezt követően feljelentést tett Sergiu Lucinschi és Radu Pricop ellen. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS