2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemi esélyegyenlőségi munkacsoport létrehozásáról döntött a képviselőház külügyi bizottsága

2017. november 01. 14:42, utolsó frissítés: 14:42

A parlament alsóházának külügyi bizottsága nemi esélyegyenlőségi munkacsoport létrehozásáról döntött.

A bizottság október 30-i ülésén a törvényhozók, a témában érintett kormányzati intézmények és helyi önkormányzatok képviselői, illetve civil szervezetek vezetői és munkatársai vettek részt.

A civil szervezetek képviselői azt hangsúlyozták, hogy sürgős jogszabály-módosításokra van szükség annak érdekében, hogy az Isztambuli Egyezmény előírásait gyakorlatba lehessen ültetni. „Törvénykezési hiányosságokat tapasztaltunk a nők elleni erőszak visszaszorítását illetően, ennek következtében a hatóságok sok esetben nem léphetnek fel elég hatékonyan és elég gyorsan akkor, amikor tudomást szereznek egy családon belüli erőszakos cselekedetről” – hangsúlyozta Biró Rozália, majd arra emlékeztetett, hogy a tavaszi ülésszak alatt az RMDSZ a helyzet megoldása érdekében az Isztambuli Egyezmény ajánlásaival összhangban lévő törvénymódosítási javaslatokat iktatott.

„Minden eszközzel harcolnunk kell a nők elleni erőszak visszaszorításáért. A nők, a lányok bántalmazása nem lehet magánügy. Ez egy, a társadalmunkban sajnos jelen lévő, valós probléma, amelyre az RMDSZ többszörösen felhívta a figyelmet az elmúlt időszakban, és amelyre megoldásokat fogalmaztunk meg törvénykezési szinten is.

Azért, hogy a nők elleni erőszakot visszaszorítsuk, fontos, hogy a törvényhozók, a jogszabályokat gyakorlatba ültető állami szervek és a civil szféra között szoros együttműködés alakuljon ki. Ezért tartottam fontosnak a képviselőház külügyi bizottságának keretén belül létrehozni  a nemi esélyegyenlőségi munkacsoportot” – nyilatkozta Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy kezdeményezésére a parlament alsóházának külügyi bizottsága a munkacsoport létrehozásáról döntött.

A Bihar megyei törvényhozó, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke továbbá arról számolt be, hogy a munkacsoport az Egyesült Nemzetek Szervezete által megfogalmazott, 2030-ig szóló fenntartható fejlődési stratégia értelmében olyan célokat fogalmazott meg Románia törvénykezési felzárkóztatásáért, amelyek az erőszak minden formájának megelőzésére fektetik a hangsúlyt, de figyelmet szentelnek a törvénykezés gyakorlatba ültetésének nyomon követésére is. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS