2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis szerint most éppen az igazságügyi törvények feltrancsírozása folyik

2017. november 02. 17:16, utolsó frissítés: 17:16

Az igazságügyi törvények módosítására irányuló eljárás 'feltrancsírozza' ezeket a jogszabályokat, mondta csütörtökön Klaus Johannis államfő.

"Az igazságügyi miniszternek sikerült bebizonyítania, hogy lehet még az eddiginél is homályosabban, zavarosabban és bizonytalanabbul ténykedni. Még soha nem volt ennyire elhibázott egy törvényhozási folyamat - van egy törvénycsomag, amelyet a miniszter vállalt fel, és amely csak negatív véleményezést kapott, de a miniszter nem hagyja magát, saját kezeiből adja ki a tervezeteket, anélkül, hogy törvénykezdeményezési joga lenne a parlamentben, a koalíció parlamenti képviselői meg fogják ezeket a tervezeteket, és úgy mutatják be, mintha ők dolgozták volna ki otthon. Így most van egy parlamenti kezdeményezésünk. Így nem lehet törvényeket hozni" - jelentette ki Johannis.

Az elnök ugyanakkor azt mondta, a tervezetben találunk jó, időszerű és szükséges előírásokat is, éspedig azokat, amelyek összhangba hozzák a jogszabályokat az alkotmánybíróság döntéseivel vagy az EU normáival. "De a törvény kiigazításától (ami lényegében jó dolog lenne) egészen a feltrancsírozásáig (ahogyan az a jelek szerint most történik) hosszú az út, és nem kéne végigmennünk rajta" - mondta a Cotroceni-palotában nyilatkozó Iohannis.

Az államfő hozzátette: szerinte nincs szükség semmilyen küszöbre a hivatali visszaélés esetén.

"Egy tisztségviselő vagy képviselő a közérdek ellen is követhet el hivatali visszaélést, és ezt nehéz lenne számszerűsíteni. Erről elmélyült és jószándékú vitára van szükség. De egyértelmű, hogy ez a jószándék nehezen érhető tetten a parlamenti vitában' - fogalmazott az államelnök.

Johannis kijelentette, 'nagyon aktívan' részt fog venni ebben a törvényhozási folyamatban és élni fog összes államelnöki előjogával.

Az államfő azt mondta: ő ugyan nem hozhat törvényeket, de az a személyes véleménye, hogy az Igazságszolgáltatási Felügyeletnek a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) hatáskörében kell maradnia, mégpedig alkotmányossági okokból.

"Kérem, ezt vegyék úgy, mint Klaus Johannis szmeélyes véleményét: az Igazságszolgáltatási Felügyeletnek a CSM hatáskörében kell maradnia, egy nagyon egyszerű alkotmányossági okból. Az alkotmány ugyanis szárazon leszögezi: a CSM kezeskedik az igazságszolgáltatás függetlenségéért.

Ebből az következik, hogy az Igazságszolgáltatási Felügyeletnek is ott kell maradnia. (...) Az igazságszolgáltatást a CSM képviseli, és nem a parlament. A parlament hozza a törvényeket, az igazságszolgáltatási rendszer pedig alkalmazza azokat, és ezeket a dolgokat nem szabad összekeverni' - fogalmazott Johannis, leszögezve, hogy számára az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzése a cél.

"Remélem, hogy a parlamenti viták során olyan tervezetek látnak napvilágot, amelyek előnyére válnak az igazságszolgáltatásnak, nem pedig hátrányára' - összegzett Románia elnöke. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS