2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az igazságügyi miniszter kijelentette, hogy ő maga is elindíthatja egy törvénytervezet kidolgozásának folyamatát

2017. november 03. 11:46, utolsó frissítés: 11:46

Az igazságügyi miniszter pénteken azt nyilatkozta, a törvény lehetőséget biztosít számára arra, hogy elindítsa egy törvénytervezet kidolgozásának folyamatát. Tudorel Toader ezzel Klaus Johannis államfő csütörtöki kijelentésére válaszolt, miszerint a tárcavezetőnek nincs törvénykezdeményezési joga.

„A 24-es számú törvény értelmében a minisztériumok, hogy a mi esetünkről beszéljünk, elindíthatják egy törvénytervezet kidolgozásának folyamatát. Ez történt az igazságügyi minisztériumnál is, sor került minden ilyenkor esedékes eljárásra, amint tudják, nyilvános vitákat szerveztünk és egyebek” - nyilatkozta Toader az igazságügyi minisztériumban, hozzátéve, hogy a hatóságok közti lojális együttműködés elve és az Alkotmánybíróság egyik döntése alapján jelent meg az igazságügyi törvények módosításának ügyével foglalkozó parlamenti bizottság előtt.

Az igazságügyi miniszter kifejtette, ötven perc alatt ismertette a testülettel az igazságügyi törvények módosításait tartalmazó tervezetet. „Ők mondhatták volna azt, hogy tudomásul vették, és hogy ne fedjük egymást, folytassuk az eljárást a kormányon keresztül. A szakbizottság azonban a másik lehetőséget választotta, és kérték, hogy hagyjam ott a tervezet vázlatát” - mondta a miniszter.

Tudorel Toader hozzátette, a szakbizottság még aznap feltöltötte a parlament honlapjára a tervezetet, saját kezdeményezésként, néhány módosítással.

Klaus Johannis államfő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy az igazságügyi törvények módosítására irányuló eljárás „feltrancsírozza” ezeket a jogszabályokat.

„Az igazságügyi miniszternek sikerült bebizonyítania, hogy lehet még az eddiginél is homályosabban, zavarosabban és bizonytalanabbul ténykedni. Még soha nem volt ennyire elhibázott egy törvényhozási folyamat - van egy törvénycsomag, amelyet a miniszter vállalt fel, és amely csak negatív véleményezést kapott, de a miniszter nem hagyja magát, saját kezeiből adja ki a tervezeteket, anélkül, hogy törvénykezdeményezési joga lenne a parlamentben, a koalíció parlamenti képviselői meg fogják ezeket a tervezeteket, és úgy mutatják be, mintha ők dolgozták volna ki otthon. Így most van egy parlamenti kezdeményezésünk. Így nem lehet törvényeket hozni” - jelentette ki Johannis. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS