2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az államfő külpolitikai tanácsadója nem tartja jó ötletnek az uniós csatlakozási tárgyalások megszakítását Törökországgal

2017. november 03. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

Az uniós csatlakozási tárgyalások jelentik a legjobb horgonyt, amely Törökországot az Európai Unióhoz köti, ezért Románia nem tartja jó megoldásnak a tárgyalások megszakítását, ahogy azt egyes tagországok szorgalmazzák - mondta Bogdan Aurescu, a román államfő külpolitikai tanácsadója pénteken a Mediafax hírügynökségnek.

A különböző külpolitikai témákról készült interjú során a hírügynökség arról kérdezte az elnöki tanácsadót, mi köti össze Romániát az orosz fegyvereket vásárló, autoriter rendszert meghonosító, ugyanakkor NATO-tagállam Törökországgal, illetve mi választja el a két országot.

„Törökország kétségkívül nagyon fontos stratégiai partnere Romániának mind a biztonság, mind a gazdaság terén. Érdekünk Törökország (európai) elkötelezettségének fenntartása, ezért a csatlakozási tárgyalások folytatását szorgalmazzuk” - mondta Aurescu.

Úgy vélekedett: Törökország fontos ország nemcsak Románia, hanem az egész Európai Unió biztonsága szempontjából. Példaképpen a migrációs válság kezeléséről született EU-Törökország egyezményt említette.

„Azt szeretnénk, ha Törökország tiszteletben tartaná az EU-val szemben, valamint az Észak-atlanti Szerződésben vállalt kötelezettségeit. Ily módon hozzájárul a térség stabilitásához és biztonságához” - mondta a román államfő külpolitikai tanácsadója.

Románia az Európai Unió jövőjéről kezdődött vitában többnyire a német-francia álláspontot igyekszik követni, és nyíltan kifejezte eltökéltségét, hogy az unió „kemény magjához” akar tartozni.

A bevándorlást érintő kérdésekben viszont Bukarest inkább a visegrádi négyekhez hasonló, a kötelező szétosztási kvótákat ellenző álláspontot képvisel, beleértve a Törökországgal fenntartandó szoros együttműködést. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS