2019. május 19. vasárnapIvó, Milán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

RMDSZ: törvényesen regisztrálunk

2017. november 03. 19:11, utolsó frissítés: 19:11

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség közleményt adott ki péntek este, amelyben azt állítják, hogy minden, a magyarországi választásokon történő regisztrációs tevékenységükkel kapcsolatos tevékenységük törvényes. A közleményt az után adták ki, hogy a Demokratikus Koalíció törvénytelenséggel vádolta meg a szervezetet.

"Az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány minden törvényes feltételnek megfelel, amely az adatgyűjtést és -tárolást szabályozza, és törvényesen jár el a regisztrációs adatok és azok továbbítása esetében is. Az átláthatóság kedvéért minden törvényes jogot és kötelezettséget románul és magyarul is feltüntettünk a támogatási ív hátlapjára" -írják.

Az RMDSZ megjegyzi, hogy a Demokratikus Koalíció az Átlátszó Erdély „tényfeltárására” alapozza a vádakat, viszont az Átlátszó a Nemzeti Választási Iroda erre vonatkozó válaszát kiragadta a kontextusból, elferdítette, és sajátosan értelmezte, ugyanis ebben a levélben szó sincs törvénytelenségről. A válasz azokat a feltételeket vázolja, amelyeket a regisztrációs folyamatban be kell tartani, és amelyeknek az RMDSZ és Eurotrans Alapítvány eleget tesz.

A Nemzeti Választási Iroda válaszlevelében kimondja, hogy törvényesnek tekinthető a segítő közreműködése abban az esetben, ha a választópolgár kifejezetten megbízza segítőjét a választásokra való regisztráláshoz. Tekintettel arra, hogy a támogató - regisztrációs ív részletesen leírja az ív célját, és ehhez kéri az aláíró kifejezett beleegyezését, teljesülnek az online regisztrációhoz történő megbízás feltételei. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS