2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Letették a Székelyföldi Jégkorong Akadémia központi épületének alapkövét

2017. november 04. 11:23, utolsó frissítés: 13:11

Letették az alapkövét a Székelyföldi Jégkorong Akadémia központi épületének Csíkkarcfalván. Az ünnepségen az utódoknak is üzentek, az időkapszulában korongot, mezt, videófelvételt és egy levelet is elhelyeztek.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia célja, hogy megteremtse az itthon maradáshoz szükséges logisztikai és humánerőforrás feltételeket a jégkorong-utánpótlásban sportoló gyerekek és az ebben dolgozó szakemberek számára. A beruházások egyik fontos pillére a csíkkarcfalvi akadémiai központhoz tartozó sportmetodikai és orvosi szárny felépítése, amelynek kezdetét 2017 októberére ígérték, és az ígéreteknek megfelelően el is kezdték. Az ünnepélyes alapkőletételre november 3-án, pénteken került sor.

Minőségi sporthoz minőségi infrastruktúra kell. A most létesülő metodikai és orvosi központ nélkülözhetetlen az élsporthoz – hangsúlyozta Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese, aki hozzátette, az a döntés, hogy létrehozzák a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, kezdetben azt jelentette, hogy létrehozni, megalkotni a lehetetlent. Most pedig már működik a csíkszeredai mobil műjégpálya, épül a sepsiszentgyörgyi és a gyergyószentmiklósi, a csíkkarcfalvi központnak pedig letették az alapkövét.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének kezdeményezésére indult el. Az ünnepségen köszönetet mondott azon személyeknek és intézményeknek, akik hozzájárultak az intézmény létrehozásához, kiemelve Magyarország kormányát.

“Olyan akadémiát tervezünk, amely több központtal működik, hiszen egy erős közösségnek több lábon kell állnia. Fontos, hogy több száz, akár ezer gyerek is bekapcsolódhat a korcsolyázás, a jégkorong közösségépítő tevékenységébe, ugyanis ezek hozzátartoznak az identitásunkhoz. Az utánpótlás-nevelés nem történhet szervezetlenül, ezért kívánom, hogy a Mens Sana Alapítvány a legjobb tudása szerint tudja végigvinni a programot. Kiemelt célunk kell legyen, hogy a sportot összekapcsoljuk az oktatással. Ezen is kell dolgoznunk!” – fogalmazott a szövetség elnöke.

Az időkapszula tartalmát Tánczos Barna, az akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke mutatta be. A szervezők egy Ady Endre mottóval ellátott levelet, 2017-et szimbolizálva egy 17-es számú Székelyföldi Jégkorong Akadémia mezt, egy korongot, és az akadémia kötelékébe tartozó központok gyerekeinek videóüzeneteit helyezték el a kapszulában.

Tánczos Barna, Brendus Réka és Kelemen HunorTánczos Barna, Brendus Réka és Kelemen Hunor

A beszédeket követően Darvas-Kozma József, a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia esperes-plébánosa, illetve Farkas Árpád, Csíkkarcfalva plébánosa mondott áldást.

Az eseményt sajtótájékoztatóval kötötték össze, amelyet Tánczos Barna, illetve dr. Zsigmond Barna Pál volt főkonzul, Újpest jelenlegi alpolgármestere és a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségi tagja tartott.

Tánczos Barna elmondta, hogy a metodikai és orvosi központnak kettős szerepe van. Egyrészt hozzásegíti a sportolókat a száraz felkészüléshez, ugyanakkor az orvosi központ a rehabilitációs, illetve rekuperációs részlegeivel nemcsak a sportolókat, hanem Felcsík lakóit is kiszolgálja majd. Jövő évben elkezdenénk a csíkkarcfalvi központ mellett a bentlakás építését is, továbbá Marosvásárhely is mobil sátortetős jégpályát kapna, amennyiben sikerül finanszírozást találni rá, hiszen az ottani helyzet tarthatatlan – hangsúlyozta Tánczos.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a jégpálya-beruházások nemcsak a jégkorongnak szólnak, hanem a többi jeges sportágnak is. Ezért együttműködést indítottak el a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és a Magyar Korcsolya Szövetség között, hogy a többi sportág köré is egy hasonló rendszert építsenek. „Fontos leszögezni, hogy az akadémia nem kíván felnőtt csapatot indítani, de segíteni akarjuk a meglévőket. Célunk egy egyetemista, U23-as alakulat létrehozása, ám ehhez alapjaiból kell újra építeni a székelyföldi jégkorongot, pontosabban az U8-as korosztálytól. Ezt szolgálja a Korisuli program is, mert ki kell termelni a megfelelő létszámú utánpótlást” – jegyezte meg Tánczos.

Dr. Zsigmond Barna Pál felvezetőjében elmondta, hogy 2010-től kezdve a magyar jégkorong folyamatosan elhúzott a székelyföldi, romániai jégkorong mellett. “Kérdés volt, hogy mit lehet tenni, hogy a székely hoki visszatérjen a magyar hoki színvonalához. Ehhez egy sportpolitikai döntésre volt szükség. A román állam nem fejlesztett, ami létrejött az elmúlt időben, az a magánbefektetéseknek volt köszönhető. Majd két évvel ezelőtt a magyar kormány meghozta a döntést: kell egy akadémia, amely intézményes rendszert, illetve megfelelő szakembereket biztosít. A Magyar Jégkorong Szövetség látja, hogy nagy probléma a székelyföldi jégkorong kiüresedése. Támogatjuk, hogy a gyerekek maradjanak itthon a család mellett, az akadémia is ezt ösztönzi. Ugyanakkor a beruházások azt is segítik, hogy a fiatalok ne csak a sportban, hanem azon kívül is fejlődjenek. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia olyan műhely lehet, amely ezeket a fontos célokat szolgálja” – zárta Zsigmond Barna Pál. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS