2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Moldvát Erdéllyel összekötő autpályáért tüntettek Iasi-ban

2017. november 04. 22:16, utolsó frissítés: 22:16

Csendőrségi adatok szerint csaknem kétezren alkottak szombaton élőláncot Jászvásár (Iasi) belvárosában, hogy a Moldvát Erdéllyel összekötő autópálya mielőbbi megépítését követeljék a bukaresti döntéshozóktól.

A megmozduláson a város polgármestere, a térség kormánypárti és ellenzéki törvényhozói, üzletemberek és civil szervezetek is részt vettek. Több mint ezer aláírás gyűlt össze arra a petícióra, amelyben a térség gazdasági felemelkedése szempontjából létfontosságúnak tartott, a Keleti-Kárpátokat a Gyergyói-medencénél átszelő, Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő (és a Moldovai Köztársaság határáig vezető) gyorsforgalmi út megépítését sürgetik.

"Moldva ezúttal nem ételért, pénzért vagy fűtéséért, hanem egy elvért, a közjóért vonult utcára" - mutatott rá Daniela Simionovici, a demonstrációt szervező Együtt az Ungheni-Jászvásár-Marosvásárhely autópályáért egyesület egyik tagja.

"Csak az autópálya jelent Egyesülést, a többi hazugság" - írta a bukaresti kormánynak küldendő üzenőlapra az egyik résztvevő.

"A moldvaiak csak akkor jók, amikor szavazni kell? Nekünk is vannak jogaink, autópályát akarunk" - idézett az Agerpres hírügynökség egy másik tüntetőt, aki azt sérelmezte, hogy Moldva az ország egyetlen történelmi régiója, ahol még egy méternyi autópálya sem épült.

A Marosvásárhely-Jászvásár autópálya gondolatát tíz évvel ezelőtt a Tariceanu-kormány vetette fel, két évvel később a következő megvalósíthatósági tanulmányt is megrendelték, amely három szakaszra - Marosvásárhely-Gyergyóditró, Gyergyóditró-Németvásár (Targu Neamt), Németvásár-Ungheni - bontotta fel az A8-as jelzésű, 310 kilométeres, a szintén megépítésre váró, Magyarország felé vezető A3-as észak-erdélyi autópályához Marosvásárhelynél csatlakozó gyorsforgalmi utat.

Öt évvel ezelőtt Romániának sikerült felvétetnie a transzeurópai közlekedési hálózatba a Temesvár- Szászsebes-Torda-Marosvásárhely-Jászvásár-Ungheni útvonalat, így a pályaépítésre (ha egyszer elkezdődik) immár európai támogatást is felhasználhatnak. A moldvai autópálya megépítése azonban eddig minden kormánynak csak a távlati tervei között szerepelt, hiszen még Bukarestet sem sikerült bekapcsolni Európa gyorsforgalmi úthálózatába. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS