2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iskolafelújítási stratégiát dolgoz ki a tanügyminisztérium

2017. november 07. 14:32, utolsó frissítés: 14:32

Iskolafelújítási stratégiát dolgoz ki a tanügyminisztérium, amely során kibővítenék, felújítanák az oktatási intézményeket, ugyanakkor szeretnék elérni, hogy minden tanuló megfelelő körülmények között tanulhasson.

A tanügyminisztérium továbbá iskolai kampuszokat is szeretne építeni és felújítani az elemi és gimnáziumi oktatásban részesülő diákok számára.

Az oktatási minisztérium közvitára bocsátotta a 2017-2023 közötti időszakra vonatkozó, az oktatási infrastruktúra modernizálásáról szóló tervezetet.

Az intézkedéscsomag indoklásában többek közt azt is megemlíti a minisztérium, hogy a tanulók 56 százaléka túlzsúfolt vagy kihasználatlan tanintézményben tanul.

A diákok 22 százaléka túlzsúfolt intézményben tanul, ahová több diákot írattak be, mint amekkora az iskola kapacitása. Másrészt az iskolások 34%-a tanul olyan intézményben, ahol nincsenek kihasználva a tantermek.

Az oktatási minisztérium adatai szerint a túlzsúfoltság főként a gimnáziumokra jellemző. A gimnáziumok 14 százalékában tanul több diák, mint amennyien elférnének, míg az elemi iskoláknak csupán 2,4 százaléka zsúfoltabb a kelleténél.

A romániai tanintézmények 30%-ában nincsen benti mosdó kialakítva, ami 230.000 diákot érint.

Az idézett forrás szerint összesen 2.200 tanintézményben nincs benti mosdó, a vidéki és városi tanintézmények közti különbség pedig egyértelmű: a vidéli iskolák 38% -a , a városi intézmények 7%-a .

Egy másik statisztika szerint 3.000 vidéki gimnáziumban nincsenek kialakítva szaktantermek, míg a városi gimnáziumok közül 803 tanintézetben hiányoznak a megfelelően felszerelt szaktantermek.

Városon tíz iskolából kettőnek, vidéken 10 iskolából hatnak nincsen saját könyvtára.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS