2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szenátus megszavazta a járművek forgalomba helyezésekor befizetett illeték visszafizetését

2017. november 07. 15:05, utolsó frissítés: 15:05

Elfogadta kedden a szenátus a járművek forgalomba helyezésekor felszámolt illeték visszafizetését szabályozó sürgősségi kormányrendeletet.

A 2017/68-as rendelet elfogadására kidolgozott törvénytervezet értelmében a kifizetést bizonyító dokumentumok hiányában az adóhatóság leellenőrzi ezt az adatbázisban. Amennyiben a személygépkocsit nem az illetéket befizető személy jegyeztette be, úgy nem szükséges a gépjármű törzskönyvéről és a forgalmi engedélyről másolatot felmutatnia a tulajdonosnak.

Az évek során különböző néven - autóregisztrációs díjként, szennyezési adóként, környezetvédelmi bélyegilletékként - befizetett összegek visszatérítését 2018. augusztus 31-éig kérvényezhetik az Országos Adóhatóság kirendeltségeinél mindazok, akik a rendelet életbe lépéséig nem kapták vissza pénzüket.

A kifizetéseket 2018. január 1-jén kezdik el az autóregisztrációs díjként, szennyezési adóként befizetett összegek esetében, és 2018. szeptember 1-jén a környezetvédelmi bélyegilletékként befizetett összegek esetében. A hatóságoknak 120 napon belül kell visszatéríteniük a bíróságok által megítélt összegeket, de csakis a kifizetések elkezdésének határidejét követően.

A szenátus első házként fogadta el a rendeletet, a végső döntés a képviselőházé. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS