2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A hatóságokhoz fordult a Kolozsvári RMDSZ-frakció a Mátyás-szoborcsoport rongálása ügyében

2017. november 08. 16:26, utolsó frissítés: 16:27

Szerdán, november 8-án iktatta a Kolozsvári Városi Tanács RMDSZ-frakciója a Mátyás-szoborcsoport megrongálásával kapcsolatos keresetét a Kolozsvári Ügyészségen. A keresetet műemlékrombolás bűncselekményének elkövetése miatt, ismeretlen tettes vagy tettesek ellen fogalmazta meg Oláh Emese alpolgármester, Horváth Anna frakcióvezető, Gergely Balázs, Rácz Levente és Nistor Dániel tanácsosok.

A kereset aláírói szerint a rongálásokra november 2-án figyeltek fel: a Szapolyai István alakját ábrázoló szobor egyik sarkantyúja eltűnt, a Mátyás királyt ábrázoló figura bal sarkantyúját pedig elhajlította az elkövető vagy elkövetők. A tanácsosok a károkról felvételeket is mellékeltek a keresethez.

A dokumentumban a tanácsosok felhívták az ügyészek figyelmét a kolozsvári lakosok számára szimbolikus értékkel bíró Mátyás-szoborcsoport művészi értékére, és A kategóriás műemlékként való nyilvántartására is. Az ügyészségre benyújtott keresettel egyidejűleg a városi rendőrségen is panaszt nyújtottak be a tanácsosok, és kérik a térfigyelő kamerák felvételeinek ellenőrzését a tettesek kézre kerítése érdekében.

A tanácsosok ugyanakkor kezdeményezik a szoborcsoport megfelelő bekamerázását, ugyanis a jelenlegi térfigyelő rendszer nem alkalmas arra, hogy közelről megfigyelje a műemléket. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS