2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korcsolyapályát építenek a Mátyás-szoborcsoport köré

2017. november 09. 10:36, utolsó frissítés: 14:20

Update:

Horváth Anna önkormányzati képviselő a közösségi portálon tett bejegyzésében azonnali állásfoglalásra kérte fel a műemlékvédelmi bizottságot és a szakmai szervezeteket a korcsolyapálya ügyében. A volt alpolgármester provokatív gesztusnak tartotta, hogy a magyar érdekképviseletet és közösséget nem is tájékoztatták az új elképzelésről.

A városháza sajtóosztálya arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a főtér területének a karácsonyi vásár megszervezése céljára történő bérbeadásáról még a július 18-i ülésén döntött az önkormányzati testület. A kiírt pályázatra egyetlen ajánlat érkezett, amelyet el is fogadott a polgármesteri hivatal. A hivatallal szerződő cégcsoport öt évre nyerte el a jogot, hogy karácsonyi vásárt szervezzen Kolozsvár főterén. A cég azt vállalta, hogy 801 négyzetméteres korcsolyapályát épít a Mátyás-szoborcsoport köré, és a főtérre 85 házikót emel, amelyeket kereskedőknek és kézműveseknek ad majd bérbe, a főtér keleti oldalán pedig színpadot állít fel, melyen közkedvelt előadóknak biztosít fellépési lehetőséget.

-----------------------------------------------------------

Nagy zöld vásznak veszik körül Kolozsvár főterén a Mátyás szoborcsoportot. Aki olvasta az elmúlt héten a sajtóban megjelent híreket, azt gondolhatná, - hogy ni te, a kolozsváriak meg akarják védeni a Mátyás szoborcsoportot a további rongálástól.Hát ha valaki így gondolja, az nem jól gondolja, mert semmiféle szoborvédelemről nincs itt szó, csupán annyi történik, hogy egy nagy korcsolyapályát építenek a szoborcsoport köré, - mert hát miért is ne?Hadd legyen büszke Mátyás, hogy szülővárosának polgárai és nemcsak, mennyire ügyesen csúszkálnak körülötte és talán maga Szapolyai István is bátrabban lemehet most már a csúszkálók köze, hiszen a sarkantyúi a csúszkálásban egyre kevésbé akadályozzák.

Viccet félretéve, a kolozsvári magyar közösség Facebook-aktivitása azt mutatja, egyelőre nem repesnek az örömtől, hogy a legnagyobb szimbólumuknak számító szoborcsoportot úgy használják, mintha az csak egy jól dizájnolt történelmi kellék lenne egy korcsolyapálya közepén. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS