2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániában az élő donorokból való szervátültetés gyakoribb mint a legtöbb európai országban

2017. november 09. 12:30, utolsó frissítés: 12:30

Románia azon kevés országok között maradt, ahol gyakorlat az elő donorból való szervátültetés - nyilatkozta szerdán Iaşi-ban Irinel Popescu akadémikus.

„Az általános európai gyakorlat szerint az átültetés inkább az agyhalál állapotában lévő donorokból történik. Románia azon kevés országok között maradt, ahol gyakorlat az elő donorból való szervátültetés” - mondta el az akadémikus.

Kifejtette: 2013-2014 a romániai szervátültetés legjobb évei voltak, 150 donorral, azóta folyamatos csökkenés észlelhető.

Úgy vélte: sajtókampányokra lenne szükség ahhoz, hogy változzék a szervátültetéshez való viszonyulás, és hogy ennek a legjobb nagykövetei éppen azok a páciensek lennének, akik szervátültetésen estek át.

„Az átültettek a legjobb bizonyítékai annak, hogy olyan emberek, akik a halál küszöbén álltak azért menekültek meg, mert valaki felajánlott átültetésre számukra létfontosságú szervet. Bárki, aki szóba áll egy ilyen emberrel megérti, hogy miért fontos a szervek felajánlása átültetésre” - magyarázta a professzor, aki részt vett Iaşi-ban egy szervátültetéssel kapcsolatos konferencián. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS