2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén 2100-zal többen akarták illegálisan átlépni a román-magyar határt Nagyvárad környékén, mint tavaly

2017. november 09. 16:29, utolsó frissítés: 16:38

Idén 2.476-ra nőtt a nagyváradi területi határrendészet által feltartóztatott illegális határátlépők vagy határsértést megkísérlő menekültek száma - közölte Marin Bondar, az említett intézmény vezetője.

A nagyváradi területi határrendészeti felügyelőség parancsnoka csütörtöki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy míg 2016 első tíz hónapjában 330 migránst tartóztattak fel az intézmény hatásköréhez tartozó területen, addig 2017-ben ez a szám 2.476-ra emlekedett.

Ebből 1.810 személyt a zöldhatáron fogtak el, 666 személyt pedig a határátkelőkön fedeztek fel gépkocsikba rejtve, vagy hamis dokumentumokkal.

A határsértők közül a legtöbben iraki állampolgárok, de sok köztük a szíriai, iráni, pakisztáni, afganisztáni, és vannak indiaiak is.

„A legtöbb menekült a hírek ellenére nem a háború által sújtott Szíriából érkezik, hanem Irakból, annak is az északi, kurdok által lakott részéből” - mondta a parancsnok.

Bondar arról is beszámolt, hogy határsértésre tett kísérletek terén az augusztus és a szeptember volt a legzsúfoltabb időszak, a két hónap alatt összesen több mint 1100 személyt tartóztattak fel, akik törvénytelenül próbálták meg elhagyni az országot Magyarország felé.

A határrendészet vezetője szerint a menekültek számának növekedését elsősorban a szerb-magyar határon emelt kerítés okozza, ami arra a döntésre készteti a Nyugat-Európa fele tartó menekülteket, hogy Szerbiából Romániába szökjenek, majd innen kíséreljenek meg kijutni a schengeni övezetbe. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS