2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányellenes a pártfinanszírozási törvény módosítása

2017. november 09. 17:51, utolsó frissítés: 17:51

Az Alkotmánybíróság csütörtökön helyt adott a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ötven képviselőjéből álló csoport által benyújtott óvásnak, és megállapította, hogy a politikai pártok tevékenységét és a választási kampányok finanszírozását szabályozó törvény alkotmányellenes.

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint az Alkotmánybíróság megvitatta a 2006/334-es törvényt módosító és kiegészítő tervezet ellen benyújtott alkotmányossági kifogást, és egyöntetűen arra szavazott, hogy helyt ad annak, ugyanis a szóban forgó jogszabályt a képviselőház - amely döntő fórum volt ebben az ügyben - egy sor olyan módosítással fogadta el, amely gyökeresen megváltoztatta az eredeti tervezetet. Ezzel kizárták a szenátust ezen törvény elfogadásának procedúrájából, ami azt jelenti, hogy áthágták a kétkamarás törvényhozás elvét - állapította meg a testület.

Az Alkotmánybíróság ugyanakkor azt is kifogásolta a politikai pártok tevékenységét és a választási kampányok finanszírozását szabályozó törvény esetében, hogy az nem tesz eleget az egyértelműség, pontosság és kiszámíthatóság kritériumainak.

Az Alkotmánybíróság döntése jogerős és kötelező érvényű.

Miről is szól a pártok finanszírozásáról szóló törvény módosítása?

A képviselőház október 4-én fogadta el döntő házként a pártok finanszírozásáról szóló, 2006/334-es törvényt módosító tervezetet. 176 képviselő támogatta azt szavazatával, 96-an ellene voksoltak, 7 képviselő tartózkodott.

A plénum jóváhagyta a jogi szakbizottság jelentésébe foglalt módosító javaslatokat, köztük azt is, amely szerint kiiktatják a jogszabályból a törvénytelen kampány-hozzájárulások elkobzását előíró cikkelyt.

A törvénytervezet a politikai pártoknak nyújtott támogatás alsó küszöbét is megszabta. "A politikai pártoknak az állami költségvetésből évente kiutalt összeg nem lehet kisebb a bruttó hazai termék 0,01%-ánál, és nem haladhatja meg annak 0,04%-át" - írta elő a jogszabály, amely azt is szabályozta, hogy a politikai pártok kötelesek minden év április 30-áig benyújtani az Állandó Választási Hatósághoz (AEP) az előző pénzügyi évben a tagsági díjakból befolyt bevételről szóló jelentést, valamint azoknak a tagoknak a listáját, akik a bruttó minimálbér tízszeresénél nagyobb összeget fizettek be a pártnak.

Egy újabb módosítás értelmében a politikai pártok minden év április 30-áig kötelesek lennének benyújtani az Állandó Választási Hatósághoz az előző évi bevételeikről és kiadásaikról szóló jelentést.

A képviselőház által elfogadott módosítások között szerepel az is, amely szigorúbb bírságokat helyez kilátásba azokra az esetekre, amikor az adományok összege meghaladja a törvény által előírt küszöböt. Ezek a kihágások 10 ezertől 25 ezer lejig terjedő bírsággal sújthatók a javaslat szerint. Amennyiben a törvény által megszabottakon kívül más forrásokból is finanszírozzák a pártot, 15 ezertől 50 ezer lejig terjedő bírságra számíthatnak (amennyiben a tett nem minősül bűncselekménynek), és 100 ezertől 200 ezer lejig terjedő bírság róható ki arra az alakulatra, amelyik a törvény által meghatározott határidőig nem használja fel pártszékház vásárlására az adományként erre a célra kapott összegeket (amennyiben a tett nem minősül bűncselekménynek).

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői nem értettek egyet a módosításokkal. Lucian Daniel Stanciu-Viziteu USR-s képviselő már a törvény megszavazásának napján bejelentette, hogy alkotmányossági kifogást fog benyújtani a jogszabály ellen.

Az USR 29 parlamenti képviselője által benyújtott óváshoz a PMP 16 és a PNL 3 törvényhozója is csatlakozott, valamint két független képviselő is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS