2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csép Éva: sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a gyermekek korai fejlesztésére

2017. november 11. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

"A korai fejlesztés egészségügyi és szociális vonatkozású kérdés is, ezért nagyon fontos, hogy Romániában konkrét helyet és finanszírozást kapjon ez a terület. Minden gyermeknek joga van a korai fejlesztéshez, ez a szolgáltatás pedig elérhető kell legyen minden család számára" − hangsúlyozta Csép Éva Andrea Maros megyei parlamenti képviselő Csíkszeredában a Kerekasztal megbeszélés a koragyermekkori intervencióért címmel tartott szakmai találkozón, amelyet a Prosperitas Vitae Egyesület szervezett.

Évek óta civil szervezetek végzik, pályázati támogatásokból finanszírozva azokat a rehabilitációs tevékenységeket, amelyek orvosolhatják az időben felfedezett fejlődési rendellenességeket. Számos szociálpedagógus, gyógytornász, pszichológus végzi ezt a munkát, mégis más európai országokhoz képest sereghajtó Románia, magyarázta el Sógor Enikő, a kerekasztal beszélgetés kezdeményezője. Elmondta, nagyon fontos lenne eljutni a civil kezdeményezésektől az államilag támogatott korai intervenciós hálózat megteremtéséhez.

A megbeszélésen elhangzott problémák alapján Csép Éva Andrea kiemelte: "nagyon fontos hangot adni e terület fontosságának, beépíteni a köztudatba és tisztázni, főleg a törvényhozás szintjén, ugyanis a korai fejlesztés egy olyan hosszú távú befektetés, amely biztosítaná egy egészséges társadalom kialakulását, ehhez pedig szükség van az összefogásra és egy egységes országos rendszer kialakítására".

A képviselő arról biztosította a jelenlévőket, hogy jövő héten hivatalos kérdéssel fordul az egészségügyi és munkaügyi miniszterhez, választ várva arra, hogy Romániában miért nem működnek intézményi szinten korai fejlesztő programok, amelyek a nulla és három év közötti gyerekek rehabilitációját szolgálják.

A kerekasztal megbeszélésen jelen volt Korodi Attila parlamenti képviselő, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, valamint szakemberek, megyei intézmények vezetői, szülők és civil szervezetek képviselői gyűltek össze azzal a céllal, hogy konkrét megoldási javaslatok szülessenek a korai fejlesztés rendszer hiányának orvoslására. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS