2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Nép Ügyvédje: a legnagyobb figyelemmel kezeljük az Adótörvénykönyvre vonatkozó kéréseket

2017. november 13. 18:02, utolsó frissítés: 18:02

A legnagyobb figyelemmel fogja megvizsgálni azokat a kéréseket, amelyekben alkotmányossági kifogás emelését kérik tőle az Adótörvénykönyv módosítása miatt - jelentette ki hétfőn a Nép Ügyvédje, Victor Ciorbea.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) hétfőn fordult a Nép Ügyvédjéhez azzal a kéréssel, hogy emeljen alkotmányossági kifogást az Adótörvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendelet ellen.

Ciorbea kifejtette, várhatóan más szervezetek is kérést fognak intézni hozzá ugyanezen ügyben, többek közt a szakszervezeti szövetségek, amelyek már jelezték ezirányú szándékukat, de "nem fog sietni", hiszen a kérdéses jogszabály még nem lépett hatályba.

"Az Alkotmánybíróság megszervezését és működését szabályozó 1992/47-es törvény konkrétan előírja, hogy ez a testület a már érvénybe lépett törvényekkel és sürgősségi kormányrendeletekkel kapcsolatban hozhat döntést" - tette hozzá az ombudsman.

"A sürgősségi kormányrendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben és benyújtották a parlament két házához. Ugyanakkor egyértelmű előírás van arra vonatkozóan, hogy csak jövő év január elsejétől lép hatályba. Az Alkotmánybíróság újabb gyakorlata értelmében a Nép Ügyvédje beadhatja az óvást egy olyan sürgősségi kormányrendelet ellen, amely - mint ebben az esetben is - megjelent már a Hivatalos Közlönyben, de még nem lépett hatályba, viszont az alkotmányossági kifogás elbírálása csak akkor történhet meg, amikor a vitatott jogszabály már érvénybe lépett" - magyarázta Ciorbea.

A PNL-től kapott kérelemről a Nép Ügyvédje azt mondta: ebben az évben két sürgősségi kormányrendeletet támadott meg, tavaly, a szakértői kormány idején csak egyet.

"Figyelmesebbeknek kell lennünk, amikor ilyen kijelentéseket teszünk vagy ilyen vádakat fogalmazunk meg, mert sajnálatos kimenetelű lehet, főleg, hogy rövid ideig én is a tagja voltam a PNL-nek, és elég sok emberrel rokonszenvezem közülük" - mondta Ciorbea.

A Nemzeti Liberális Párt hétfőn fordult a Nép Ügyvédjéhez azzal a kéréssel, hogy emeljen alkotmányossági kifogást az Adótörvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendelet ellen.

"Jelenleg nem tehetünk mást, mint hogy kérjük a Nép Ügyvédjét, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz" - mondta a PNL szóvivője, Ionel Dancă.

Ioan Cupşa liberális párti képviselő kifejtette: a jogszabály sérti az alaptörvényt, mert olyan jellegű és olyan mennyiségű (több mint 27 oldalnyi) módosításokat iktat be az Adótörvénykönyvbe, amelyeket nem alkotmányos kormányrendelettel elfogadni. "A Tudose-kormány, mint végrehajtó hatalom, szó szerint elbitorolja a törvényhozói hatalom jogkörét" - vélekedett Cupşa.

A képviselő hozzátette: a kormányrendelet megalkotói nem tudták megindokolni, miért kellett sürgősségi eljárással elfogadni ezt a jogszabályt, hiszen nem különleges állapot azonnali rendezése érdekében hozták meg azt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS