2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közzétette a Romániáról készített jelentését az Európai Bizottság

2017. november 15. 15:15, utolsó frissítés: 15:15

Közzétette szerdán az Európai Bizottság (EB) az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében Romániáról készített legújabb jelentést.

A hazai igazságszolgáltatás reformját az ország 2007-es csatlakozása óta figyelemmel kísérő EB jelentése szerint Románia csak részben ültette gyakorlatba azokat az ajánlásokat, amelyek a legutóbbi, ez év januárjában ismertetett jelentésben szerepeltek.

„Bizonyos területeken észlelhető haladás, ám még rengeteg a tennivaló. Románia néhány ajánlásunkat gyakorlatba ültette, mások esetében azonban nem történt megfelelő előrelépés. Bízom benne, hogy a román kormány továbbviszi a reformokat, nem történik visszafejlődés, és folytatni tudjuk az együttműködést annak érdekében, hogy még a most hivatalban lévő bizottság mandátuma alatt lezárjuk az MCV-t” - nyilatkozta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Az EB legutóbbi, idén januárban közzétett jelentése számba vette a Románia által az elmúlt tíz évben megvalósított haladást és 12 pontot jelölt meg, amelyek teljesítésével lezárulhat az MCV.

A szerdán közzétett jelentés szerint történt előrelépés, elsősorban a közbeszerzéseknél felmerülő érdekellentétek kiszűrését célzó rendszer (PREVENT) bevezetésével kapcsolatban, amelyet kielégítően gyakorlatba ültettek.

A bizottság ugyanakkor megállapította, hogy az igazságügy reformja 2017-ben stagnált, és ez hátráltatta az ajánlások alkalmazását, sőt, olyan területeken merülnek fel ismét problémák, amelyeket a januári jelentés lezártnak tekintett.

Az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő kihívások is komoly aggodalomra adnak okot - írja a jelentésben.

„A bizottság kitart amellett, hogy az állami intézmények közötti lojális együttműködéssel, a múltbeli megvalósításokra alapozó politikai irányultsággal és az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartásával Romániának a közeljövőben sikerülni fog eleget tenni az MCV keretében megfogalmazott minden követelménynek” - áll a jelentésben, amely szerint a bizottság legközelebb 2018 végén tesz közzé hasonló véleményezést.

Az Európai Bizottság Románia európai uniós csatlakozása, azaz 2007. január elseje óta figyelemmel követi a romániai reformfolyamatokat és a korrupció elleni küzdelmet.

Az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében a bizottság időközönként jelentéseket készít. Az első ilyen jelentést 2007. június 27-én tették közzé.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy: Az Európai Bizottság által szerdán ismertetett jelentésnek az a következtetése, hogy még az EB jelenlegi mandátuma alatt, azaz 2018 folyamán lezárulhat az Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus, amelyet az igazságügyi reformfolyamat megfigyelésére hoztak létre .

Klaus Johannis
államfő szerint azonban az Európai Bizottság szerdán közzétett, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) kapcsán megfogalmazott jelentése komoly vészjelzés, amelyet figyelembe kell vennie a kormánynak, tájékoztat az elnöki hivatal közleménye. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS