2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EB jelentés: Romániának még van hova fejlődnie a korrupció felszámolásának terén

2017. november 15. 16:27, utolsó frissítés: 16:27

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy Romániának minden szinten több erőfeszítést kell tennie a korrupció visszaszorítása érdekében - derül ki az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében megfogalmazott legújabb jelentésből, amelyet az EB honlapján szerdán tettek közzé.

A jelentés értelmében az Európai Bizottság úgy értékeli, hogy nagyobb politikai prioritást kellene élveznie a korrupció megelőzésének, támogatni kellene az Országos Korrupcióellenes Stratégia gyakorlatba ültetését, valamint az EB konkrét jeleit kívánja látni annak, hogy a korrupció megelőzése valóban egyre nagyobb teret nyer.

A dokumentum leszögezi, hogya 2016 augusztusában, az akkori kormány által bemutatott Országos Korrupcióellenes Stratégia, amelyet a 2016 - 2020-as időszakra dolgoztak ki, hatékony politikájává válhat a korrupció megelőzésének, amennyiben helyesen alkalmazzák és folyamatosan monitorozzák, valamint ha fenntartják a bűnüldöző szervek eddigi pozitív eredményeit.

Jelenleg a korrupcióellenes stratégia „látható politikai támogatására van szükség a kormány és a helyi hatóságok részéről ahhoz, hogy előrelépés történjen” e téren - olvasható a szerdán nyilvánosságra hozott jelentésben.

A központi közigazgatásért és a kulcsfontosságú szektorokért - mint például az oktatás vagy az egészségügy - felelős miniszterek kiemelkedő jelentőségű szerepet játszhatnak ebben - teszi hozzá a dokumentum. A stratégiát európai uniós alapokból fogják finanszírozni.

A jelentés szerint pozitív irányba mutat az a tény, hogy több közintézmény felzárkózott a korrupcióellenes stratégiához, mint például az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség vagy a belügyminisztérium alárendeltségében működő Korrupcióellenes Főigazgatóság, amelyek jelentős megelőzési intézkedéseket foganatosítanak.

A szöveg ugyanakkor emlékeztet, hogy az igazságügyi miniszter még júniusban felkérte a parlament két házát, hogy közös nyilatkozatban támogassák az Országos Korrupcióellenes Stratégiát, de ez mindeddig nem történt meg.

A zárolt javakat kezelő országos ügynökség következő éves jelentésében világosabb képet kell alkotni a bűncselekmények elkövetése nyomán elkobzott javakról, hogy növelni lehessen a visszaszerzett kinnelevőségek arányát - olvasható még az Európai Bizottság jelentésében.

Klaus Johannis
államfő szerint az Európai Bizottság szerdán közzétett, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) kapcsán megfogalmazott jelentése komoly vészjelzés, amelyet figyelembe kell vennie a kormánynak - tájékoztat az elnöki hivatal közleménye.

„Hogyha a kormány és a parlament az eddigiekhez hasonló irányban folytatja az igazságügyi törvények módosítását, akkor Románia visszalépést könyvelhet el a korrupcióellenes harc és az igazságügyi reformfolyamat tekintetében” - véli az államfő.

Az elnöki hivatal rámutat: Klaus Johannis osztja az Európai Bizottság véleményét, miszerint az igazságügyi törvényeket átlátható módon, minden érdekelt fél véleményének figyelembe vételével kell módosítani.

Az államfő hangsúlyozta: míg a 2017 januári jelentés a tavalyi jelentős haladásról adott számot, a szerdai dokumentum szerint az év elején megfogalmazott 12 ajánlás közül csupán egyet ültettek elfogadhatóan gyakorlatba és csak másik három esetében történt valós haladás.

Az államfő kifejtette, hogy az Európai Bizottság a reformfolyamat lelassulásra figyelmeztet és fennáll annak a veszélye, hogy olyan témák kerüljenek szóba ismét, amelyeket 2017 elején lezártnak tekintettek.

Az államfő felhívja a figyelmet arra, hogy néhány politikus, aki nem érti meg, hogy nem a saját, vagy egy kisebb csoport, hanem a köz érdekében kell dolgoznia, veszélybe sodorja az ország által az elmúlt tíz évben a korrupcióellenes harc és az igazságszolgáltatás reformja terén elért eredményeket.

„Minden nyomásgyakorlás vagy olyan cselekedet, amely az igazságszolgáltatás politikai ellenőrzésére irányul, nem tesz egyebet, mint visszahúzza a múltba az országot” - jelentette ki Klaus Iohannis.

Az államfő kifejtette: minden rendelkezésére álló alkotmányos eszközt felhasznál arra, hogy biztosítsa az igazságszolgáltatás függetlenségét. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS