2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sem a DNA, sem a CSM nem lelkes az EB igazságügyi jelentésétől

2017. november 15. 19:06, utolsó frissítés: 19:07

Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében szerdán közzétett jelentés arra figyelmeztet, hogy a korrupcióellenes harcra gyakorolt nyomás miatt módosulhat az Európai Bizottság véleménye a magas szinten tapasztalható korrupció visszaszorításáról - olvasható az Országos Korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerdai közleményében.

Az idézett dokumentum szerint ezen célkitűzés eléréséhez a jelentés kiemelten fontosnak tartja a DNA függetlenségének megőrzését, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel folytathassa tevékenységét. Ugyanakkor a jelentés fenntartja korábbi ajánlását arra vonatkozóan, hogy a parlamenti képviselők mentelmi jogának megvonása objektív kritériumok alapján történjen, 'eloszlatva így azt a gyanút, miszerint a mentelmi jogot pajzsként használják fel az ügyészek munkája ellen' - olvasható a DNA közleményében.

A korrupcióellenes ügyészek felidézik, hogy a korábbi MCV-jelentések pozitívumként könyvelték el, hogy a DNA a nyomásgyakorlás dacára is eredményeket ért el. Az Európai Bizottság ezért ajánlást fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy a parlament legyen felelősségre vonható a bűnüldöző szervek kéréseire adott válaszaiért, és fogadjon el olyan kritériumokat, amelyek biztosítják, hogy a mentelmi jog ne legyen felhasználható korrupciós bűncselekmények kivizsgálásának elkerülésére.

Az EB igazságügyi jelentésének következtetései nem tekinthetőek pozitívnak, mert egyetlen javaslat gyakorlatba ültetését sem tekintik kielégítőnek - állapítja meg a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) közleménye is.

'Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus kapcsán megfogalmazott jelentés következtetései nem tekinthetők pozitívnak, amennyiben a bizottság egyetlen célkitűzésről sem állapította meg, hogy kielégítő módon gyakorlatba ültették volna' - írja a közleményben.

Románia legfőbb ügyésze, Augustin Lazăr ennek kapcsán azt nyilatkozta, hogy az Európai Bizottság szerdán közzétett, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) kapcsán megfogalmazott jelentése szerint az igazságügyi reformfolyamatban visszalépés történt, elsősorban az igazságügyi törvények módosítása miatt.

'Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus kapcsán megfogalmazott jelentés szerint az igazságügyi reformfolyamatban nyilvánvaló visszalépés történt, elsősorban az igazságügyi törvények módosítása miatt. A jelentés azt ajánlja, hogy vegyék figyelembe a bírák és az ügyészek ajánlásait, amelyek megőriznék az igazságszolgáltatás függetlenségét. Emlékszünk, hogy ezek a javaslatok közül néhány az ügyészek vezető tisztségbe történő kinevezésére vonatkozott, amely a Legfelsőbb Bíróság elnökének kinevezéséhez kellene hasonlónak lennie. (...) 2017 januárjához képest visszalépés történt, ami oda vezethet, hogy ismét olyan fejezeteket nyitnak meg, amelyeket év elején lezártnak tekintettek' - nyilatkozta Augustin Lazăr.

A legfőbb ügyész ugyanakkor úgy véli: van rá esély, hogy 2018-ban megszüntessék az MCV-t.

'Optimista természetű vagyok és azt gondolom, hogy megoldhatók a fennmaradt gondok és 2018-ban megszüntethetik az MCV-t' - nyilatkozta Lazăr. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS