2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Birkák zavarják az Egyesült Államok deveselui katonai bázisát

2017. november 16. 13:32, utolsó frissítés: 14:50

A deveselui katonai bázis környékén legelő birkák zavarják azokat az amerikai katonákat, akik őrzik az Aegis Ashore irányított lövedékeket elhárító rendszert, ugyanis az állatok az egységet körülvevő kerítéshez érve beindítják a riasztókat.

Deveselu és Stoienesti helyi hatóságai már néhány éve próbálják elköltöztetni a karámot, de az már azelőtt ott volt, mielőtt az amerikaiak elkezdték a munkálatokat, és tulajdonos csak akkor hajlandó elköltöztetni állatait, ha juttatást kap cserébe a román államtól. A birkák karámját 2008-ban építették és most 30 méterre fekszik a katonai bázistól.A tulajdonos, a helyi hatóságok és védelmi minisztérium között jelenleg is folyik a pereskedés.

Románia 2011-ben döntött úgy, hogy befogadja az amerikaikat, és a bázisépítési munkálatok 2013-ban kezdődtek.

Ugyancsak 2013-ban törvény született, amely kijelölt egy biztonsági zónát a bázis körül, ennek értelmében minden olyan létesítmény, amely a bázis köré épül, engedélyeztetve kell legyen a védelmi minisztérium által.

A karám egyébként Stoienesti község és Deveselu határán található, Olt megyében, és 2014-ben a megyei tanács már felszólította a tulajdonost, hogy távolítsa el.

A védelmi minisztérium a bukaresti katonai fellebbviteli bíróságtól kedvező döntést kapott a karám eltávolításának ügyében, de a karám tulajdonosa fellebbezett a bírói döntés ellen.

Ennek a fellebbezésnek az elbírálása jövő év januárjában történik meg, és ha szerencséje van a tulajdonosnak, akkor kártérítést kaphat a karám lebontásáért.

Áprilisban az Olt megyei tanács úgy határozott, hogy a karámot mindenképpen le kell bontani és a tulajdonost akkor 3000 lejre bírságolták meg.

A karám szomszédságában lévő katonai bázis az egyik legjelentősebb Európában, és az Európán kívülről érkező esetleges katonai támadások elhárítása végett épült. (romania-insider.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS