2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A medvekérdésről vitatkoztak a Hargita megyeiek Bukarestben

2017. november 18. 09:01, utolsó frissítés: 09:01

A Hargita megyei tanács kezdeményezésére közvitát szervezett pénteken a szenátus környezetvédelmi bizottsága a medvekérdésben - tájékoztat az RMDSZ közleménye.

A dokumentum szerint a legfontosabb eredmény az, hogy sikerült ténylegesen a közvita középpontjába helyezni a nagyvadakkal kapcsolatosan megjelent problémakört, kiemeltképpen a medvék túlszaporodásából eredő országos társadalmi kérdést.

A környezetvédelmi minisztérium biodiverzitás igazgatóságának vezetője is elismerte, nem normális, hogy Hargita megyében annyi medve van, mint Finnországban, csak sokkal kisebb területen, számolt be a vitán elhangzottakról Hargita Megye Tanácsának elnöke, ahol érintett felek voltak jelen: környezetvédők, vadgazda egyesületek, a kormányzati szféra, parlamenti képviselők, erdészeti tudományos intézetek képviselői.

'A vita következtetése egyértelmű: a megelőzés a hosszú távú megoldás, hiszen a beavatkozás csupán a hatásokat kezeli, a kiváltó okot nem. Azt kértük, hogy már jövő januárban adják ki a beavatkozási rendeletet 2018-ra, ugyanakkor az idei beavatkozási szám maradjon meg, míg teljesen el nem fogy, tehát jövőben is lehessen felhasználni az idén jóváhagyott kvótából megmaradt számot. Továbbá azt kértük, jövő évben készüljön el a hosszú távú menedzsment terv, amire a környezetvédelmi minisztérium képviselőjének az volt a válasza, hogy még idén közvitára kerül - idézi a közlemény Borboly Csabát, a Hargita megyei tanács elnökét.

A nagyvadak kérdésének vitája a következő hónapokban folytatódik. A szenátus szakbizottságának elnöke szerint egy átfogó javaslatot kell kidolgozni az RMDSZ frakcióval, a polgármesterekkel és gazdákkal, vadgazdákkal, hogy milyen törvénymódosításokra van szükség, milyen szerepek nincsenek meghatározva, és milyen intézkedésekre van szükség. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS