2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borboly Csaba helyreigazítást kért a The Guardiantől

2017. november 24. 11:52, utolsó frissítés: 12:55

Úgy tűnik, hogy a medvéknek sikerült, ami az embereknek nem: az erdélyi medvék sorsának kérdése elérte a nemzetközi sajtó ingerküszöbét.

A témában november 22-én jelent meg terjedelmes cikk a The Guardian című brit napilapban.

"Sajnos a cikk kevéssé törekszik a helyzet megértésére, inkább a szenzációt vadássza, aminek érdekében attól sem riad vissza, hogy a székelyföldi helyzet illusztrálására 17 évvel ezelőtti, Ilfov megyében készült képet használjon fel. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának a témában kinevezett raportőre a félretájékoztató cikk kapcsán helyreigazítást kért a brit laptól, mert az újságíró cikkében ténybeli tévedések vannak" - írja egy közlemény, amit a megyei tanács elnökének hivatal küldött ki.

A blogomban leírtakat a szöveg kontextusból kiforgatva tálalja, teljesen ellentétes értelmet adva neki, nyilatkozta Borboly Csaba.

Hozzátette: nehéz elhinni, hogy pusztán félrefordításból adódik ez a helyzet, a cikk egyoldalú megközelítése és megjelenésének időpontja felveti annak a gyanúját, hogy valakik befolyásolni akarják a témában megszülető politikai döntéseket.

A cikk ugyanis a neves brit újság nyomtatott verziójában éppen a Régiók Bizottsága környezetvédelmi szakbizottsága ülésének napján jelent meg, és az ülésen a szakbizottság egyik brit tagja mutatta fel.

A nemzetközi sajtót könnyű félrevezetni, rávenni, hogy figyelmen kívül hagyja az itt élők valós problémáit. Az európai szavazók és döntéshozók többsége városokban él, távol a medvéktől, nincs tisztában a nagytestű ragadozók jelentette problémákkal, így könnyű őket megtéveszteni néhány hangzatos szólammal és csúsztatással.

De eddig még sem a millió eurós forrásokkal gazdálkodó környezetvédő szervezetek, sem a kilövési tilalmat bevezető és azt fenntartó kormányzati erők nem álltak elő semmilyen alternatív javaslattal a magas medvepopuláció által lakott területeken élő emberek testi épségének biztosítására – fejtette ki Borboly Csaba.

A sajtó hozzáállását jól példázza a The Guardian cikke, amely tartalmilag azon nemzetközi természetvédő szervezetek álláspontját ismerteti egyoldalúan, akik a romániai medvekérdésben a folyamatos konfliktus állapotának fenntartásában érdekeltek, és „megoldási” javaslataik csak tovább gerjesztik a problémát.

Ezzel az egyszerű embereknek ártanak, akik nap mint nap szembesülnek a medvék túlszaporodása miatti problémákkal. Bebizonyosodott, hogy növelik a feszültséget, és ráadásul az ökológiai egyensúly megőrzéséhez sem járul hozzá javaslatuk, fejti ki a megyeelnök.

Nem a medvék eltávolítása a cél, hanem a lakosság biztonságának szavatolása, ehhez pedig megfelelő vadgazdálkodásra van szükség - ezt hangsúlyozta Borboly Csaba november 21-én a Régiók Bizottsága környezetvédelmi szakbizottságának ülésén.

Ki kell dolgozni egy menedzsmenttervet, és kordában kell tartani a medvepopulációt az ország minden térségében. Ebben egyetértés született a múlt pénteken, november 17-én Románia Szenátusának Környezetvédelmi Bizottságában tartott közvitán is.

Van tehát előrelépés, de a probléma mielőbbi megoldást követel, ellenkező esetben a lakosság a kezébe veszi a kérdés kezelését, ami egyértelműen további károkat okoz a medveállományban. Ezt mindenképp meg kell előzni, emelte ki Hargita Megye Tanácsának elnöke.
 
Nem irtani akarjuk a medvéket, hanem egy olyan ökológia egyensúlyt fenntartani, ami egészséges közeg a medveállomány számára is.

A célunk az, hogy az emberi élet védelme legyen a prioritás, ne kelljen sötétedés után félniük az embereknek, ha a saját udvarukon járnak. Ez a valós helyzet, ami nem látszik a nagyvárosokból és a hivatali irodákból, hangsúlyozta Borboly Csaba. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS