2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kisvárosok részére is pályázatot írnak ki a Regionális és Operatív Program keretében

2017. november 28. 10:23, utolsó frissítés: 10:23

Az európai alapokért felelős miniszterrel és a szaktárca szakemberivel egyeztetettek november 27-én az RMDSZ együttes frakcióülésének tagjai az elkövetkező időszak EU-s alapok felhasználásának lehetőségeiről.

A megbeszélésen a Szövetség politikusai számos olyan, az erdélyi magyar közösség számára is fontos projektekről tárgyaltak, amelyek meghatározóak az ország és a magyar közösség jólétének szempontjából.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese a megbeszélésen rámutatott arra, hogy az erdélyi magyar közösség egyik legfontosabb elvárása az erdélyi autópályák építésének befejezése, továbbá az önkormányzatok infrastruktúráinak korszerűsítése, a szociális és kulturális hálózatok bővítése és a jelenlegiek megerősítésére.

A Bihar megyei törvényhozó rámutatott arra is, hogy az RMDSZ már 2014-ben kidolgozta az Erdély 2020 című gazdasági fejlesztési tervét, amelynek egyik célja a helyi közösségek fejlesztése az önkormányzatokon keresztül.

„Számos önkormányzati beruházás van folyamatban az Európai Strukturális és Beruházási Alapokból, ezek befejezése az egyik prioritás.

Jelenleg sok településen zajlik a víz és szennyvíz hálózatók kiépítése, és más korszerűsítő munkálatok, amelyeket EU-s alapokból finanszíroznak. Azonban a további kiírásokra is figyelni kell.

Az elkövetkező időszakban hirdetik meg azt a pályázati lehetőséget az önkormányzatok számára, amely mentén infrastrukturális és szociális, kulturális beruházásokat tudnak lebonyolítani EU-s alapokból azok a városok is, amelyekben kevesebb mint 50 ezer fő él. 

Az RMDSZ egyik legfontosabb célkitűzése valósult meg azáltal, hogy a Regionális és Operatív Program keretében külön tengelyt hoztak létre kisvárosoknak. A kitartó munkánknak megvan az eredménye”, mutatott rá Szabó Ödön, hozzátéve, ezidáig úgy voltak felépítve a kiírások, hogy az 50000 fős alatti települések számára nem volt külön kiírás.

A Bihar megyei törvényhozó a találkozót követően kifejtette, az elbírálási rendszer szerint azok az önkormányzatok vannak előnyben, akik elsőként küldik be pályázataikat.

A Szövetség képviselői fontosnak tartják, hogy a 2020 utáni időszakról is tárgyaljnak a szaktárcával, hiszen mint az ismert a jelenlegi periódusban az autópályák építésére szánt összegek még nem kerültek felhasználásra.

„A választási kampányban is hangsúlyoztuk, hogy csak akkor lendülhet fel gazdaságilag egy régió, amennyiben biztosítottak a körülmények. Ennek egyik alapfeltétele az autópályák megépítése. Összekötni Erdélyt Nyugat-Európával, ez az egyik prioritás”, fogalmazott a képviselő.

A beszélgetésen Marius Nica, az európai alapokért felelős miniszter elmondta, Románia az EU-s tagállamokhoz viszonyítva középszinten van a strukturális alapok lehívásában.

A megbeszélésen továbbá sor került a határ menti, nagy infrastrukturális, környezetvédelmi és más EU-s forrásból finanszírozott projektek megtárgyalására is. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS