2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala bepereli a Római Katolikus Státus Alapítványt

2017. november 29. 11:34, utolsó frissítés: 11:39

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatal bepereli a Római katolikus Státus Alapítványt, amiért egyoldalúan felbontotta az Unirea Főgimnáziumnak helyet adó épület bérleti szerződését, jelentette be mai sajtótájékoztatóján Marosvásárhely polgármestere.

Dorin Florea kifejtette, nincs semmi kifogása az ellen, hogy törvényesen ismét létrehozzák a római-katolikus líceumot, de az aggasztja, hogy a szerződés felbontásával, mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik az Unirea Főgimnáziumba járnak.

A városvezető kifejtette, többször is egyeztetésre hívta az egyház képviselőit, hogy tárgyalják újra a szerződést, de az épületet tulajdonló Státus Alapítvány ragaszkodik ahhoz, hogy a szerződés nem érvényes.

Dorin Florea hozzátette, a következő lépés az lesz, hogy perbe hívja az egyházat. A Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke, Holló László elmondta, nincs arról szó, hogy utcára kerülnének az Unireaba járó diákok.

Mint ismert a Római Katolikus Státus Alapítvány szeptember közepén jelentette be, hogy érvénytelennek tekinti a szerződést, mert a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal nem tartotta be az abban foglalt feltételeket.

A 2014-ben megkötött szerződés rögzíti, hogy az egyház tulajdonában levő iskolaépületen miként osztozik az Unirea Főgimnázium és a Római Katolikus Gimnázium.

A szerződés külön cikkelyben rögzíti, ha a Római Katolikus Gimnázium nem alakul meg, vagy a bérleti időszakban megszűnik, a szerződés érvényét veszti. Az Unirea Főgimnáziumban jelenleg 990 diák tanul, 34 osztályteremben. (marosvasarhelyiradio.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS