2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mihai Tudose: Az USA továbbra is Románia legfőbb stratégiai szövetségese

2017. november 30. 17:39, utolsó frissítés: 17:39

Az Amerikai Egyesült Államok Románia legfőbb stratégiai szövetségese, és annak is kell maradnia, nemcsak katonai, hanem gazdasági szempontból is, mondta csütörtökön Mihai Tudose miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy jogos volt-e az USA reakciója az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatosan, Tudose azt válaszolta: " Az Amerikai Egyesült Államok Románia legfőbb stratégiai szövetségese, és annak is kell maradnia, nemcsak katonai vagy biztonsági, hanem gazdasági szempontból is. Nagyon sok nagyvállalkozó van, akik befektettek Romániában, remélem a jövő év nagyon látványos lesz ebből a szempontból. Amiről idén tárgyaltunk, jövőre gyakorlatba is lesz ültetve. Tehát, ismétlem, az USA nem csak katonai partner, hanem gazdasági partner és Románia legfőbb stratégiai szövetségese".

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumi szóvivője, Heather Nauert egy sajtóközleményben azt írta: "Az Amerikai Egyesült Államok aggodalommal vette tudomásul, hogy Románia parlamentje olyan törvényeket készül elfogadni, amelyek aláásnák a korrupcióellenes harcot, és gyengítenék a romániai igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét".

Ezek a törvények, "amelyeket eredetileg az igazságügyi miniszter javasolt, Románia elmúlt években tett előrelépéseit veszélyeztetik, amelyek erős igazságügyi intézmények felépítésére és a politikától való függetlenségre irányultak" - írja a külügyi szóvivő közleményében, amelyet a külügyminisztérium honlapján tettek közzé.

Az Egyesült Államok "arra biztatja Románia parlamentjét, hogy utasítsa el azokat a javaslatokat, amelyek gyengítik a jogállamiságot és veszélyeztetik a korrupcióellenes harcot" - tette hozzá a szóvivő.
(Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS