2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A belügyminisztérium vizsgálatot indított a Győzelem téren történt incidensek miatt

2017. december 03. 12:24, utolsó frissítés: 12:24

Vizsgálatot rendelt el Carmen Dan belügyminiszter arra vonatkozóan, hogy a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények hogyan jártak el a konfliktus során, amely Bukarest főpolgármesteri hivatalának alkalmazottai és a tüntetők között alakult ki szombaton, a Győzelem téren.

A belügyi tárca szombat esti közleménye szerint a belügyminisztérium képviselői szombaton találkoztak a fővárosi önkormányzat képviselőivel, miután lehetetlenné vált számukra, hogy a Győzelem téren szervezzenek meg egy előzőleg engedélyezett, közérdekű rendezvényt.

"A Győzelem téren történt incidenseket kielemezve a következőkre jutottunk: a fővárosi polgármesteri hivatalt megakadályozták, hogy egy engedélyezett rendezvényt bonyolítsanak le, több személy veszélyeztette a javak épségét, egy személyt pedig bántalmaztak. Következésképpen a belügyminiszter, Carmen Dan kivizsgálást rendelt el, hogy a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények képviselői hogyan látták el feladataikat" - írja a közlemény.

Szombaton a Győzelem téren tüntetők egy része konfliktusba keveredett a bukaresti polgármesteri hivatal alkalmazottaival, akik az ünnepi vásár előkészítésén dolgoztak, ellökték a védőkerítéseket és megpróbáltak az úttestre lépni, nyilatkozta Georgian Enache, a csendőrség szóvivője. Enache elmondta, a konfliktus következtében három személyt előállítottak. A csendőrség szóvivője szerint 30-40 személy tiltakozott a téren.

Gabriela Firea Bukarest főpolgármestere szombat délután egy sajtóközleményben azt nyilatkozta, úgy döntöttek más helyszínre költöztetik a karácsonyi vásárt. A főpolgármester hozzátette, a köztér mindenkié, és "nem 'foglalhatja' le egy ad-hoc kialakult csoport, vagy ellenkezőleg, egy jól szervezett csoport".

A főpolgármester szerdán jelentette be, hogy december 5-e és december 17-e között gyermekek számára szerveznek ünnepi vásárt a Győzelem téren, majd december 31-én az év végi koncertet is ott tartják meg. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tanácsosai több alkalommal kérték a főpolgármestert, hogy álljon el ötletétől, ugyanis a téren a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen tüntetők szokták kifejezni elégedetlenségüket, de a tér elhelyezkedése nem alkalmas egy karácsonyi vásár megszervezésére.

Csütörtökön Mihai Tudose miniszterelnök azt nyilatkozta, szerinte nem a legbölcsebb döntés a Győzelem tér közepére szervezni a karácsonyi vásárt.

Mihai Tudose miniszterelnök azt mondta, reméli , hogy Firea főpolgármester "rájön, hogy nem a legbölcsebb döntés, sőt még értelmezhető is, hiszen úgy értettem azért szerveznek oda vásárt, hogy ne jöjjenek nem tudom kik (...) Gond nélkül jöhetnek".

Szombaton Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke is kérte Gabriela Fireát, hogy ne szervezzenek karácsonyi vásárt azon a téren, amely az idei évben a békés tüntetések megszokott helyszínévé vált.

Szintén szombaton Ludovic Orban, a PNL elnöke is felszólította a főpolgármestert, hogy mondjon le ötletéről.

"Egyetlen főpolgármester sem szervezett vásárt azon a helyszínen. Nem megfelelő a helyszín vásárok rendezésére, több okból kifolyólag is. Mindenki számára világos, hogy ennek a pszeudo-vásárnak egyetlen célja van, megfosztani a román állampolgárokat azon joguktól, hogy tüntessenek a Victoriei téren, az eddigi legszebb megmozdulások helyszínén" - írta a Facebook-oldalán Ludovic Orban.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS