2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Liviu Dragnea félreállítaná a miniszterelnököt?

2017. december 04. 12:29, utolsó frissítés: 12:29

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Mihai Tudose miniszterelnököt is félreállítaná, ahogy azt a korábbi kormányfővel, Sorin Grindeanuval is tette júniusban, írja az Adevarul.

A lap hétfői, Dragnea és Tudose kitették a késeket az asztalra című írása szerint Tudose a pártvezetést is meg akarja kaparintani, és arra vár, hogy a korábban jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Dragnea második korrupciós ügyében is megszülessen legalább az elsőfokú ítélet.

Erre várhatóan jövő tavasszal kerül sor. Tudose és támogatói az Adevarul szerint akkor rendkívüli kongresszust akarnak kezdeményezni Dragnea leváltása érdekében.

A lap szerint a miniszterelnök még nem szándékozott konfliktust szítani, Dragnea azonban nem akarja megvárni a nyílt lázadást és megpróbálná lemondásra kényszeríteni a kormányfőt.

A PSD-n belüli hatalmi harc a múlt hét végén került felszínre, amikor a Dragnea egyik bizalmasa, Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere szóváltásba keveredett a miniszterelnökkel a kormány székháza elé tervezett betlehemes fesztivál ügyében.

Szombaton több mint száz tüntető foglalta el a román kormánypalota előtti teret és megakadályozta, hogy Bukarest főpolgármesteri hivatala egy karácsonyi vásárral foglalja el a korrupció- és PSD-ellenes demonstrációk megszokott helyszínét.

Fellépésüket az is bátoríthatta, hogy Tudose korábban értelmetlennek nevezte vásár szervezését egy olyan téren, amelyet nem lehet az autóforgalom leállítása nélkül gyalogosan megközelíteni, ráadásul a helyszín kiválasztása is hátsó szándék gyanúját kelti az ellenzékben.

Tudose más gesztusokkal is jelezte, hogy nem mindenben ért egyet Dragneával. A többi között pénteken, a koalíciós pártelnökök tüntető távolmaradása ellenére a PSD politikai ellenfelének, Klaus Johannis államfőnek az oldalán tekintette meg a nemzeti ünnepre szervezett katonai díszszemlét, októberben pedig lemondatta Sevil Shhaideh kormányfő-helyettest, Dragnea egyik legfontosabb bizalmasát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS