2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a szenátus a parlamenti vakáció alatt kormányrendeletek kibocsájtását lehetővé tevő törvénytervezetet

2017. december 04. 18:44, utolsó frissítés: 18:44

Első kamaraként, 68 támogató és 36 ellenszavazattal elfogadta a szenátus hétfőn azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazná a kormányt rendeletek kibocsátására a parlamenti vakáció idejére.

Daniel Fenechiu
, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora bejelentette, hogy pártja nem támogatja a projektet, mivel a kormány, korábbi ígérete ellenére, miszerint csak olyan ügyekben hoz rendeletet, amelyek nem esnek az organikus törvények hatálya alá, mégis rendelettel módosította az Adótörvénykönyvet. „Ezért a PNL már nem bízik ebben a parlamenti többségben és a tervezet ellen fog szavazni”, közölte a honatya.

Robert Cazanciuc szociáldemokrata szenátor, a jogi bizottság elnöke megerősítette, hogy a parlamenti vakációban elfogadásra kerülő kormányrendeletek nem vonatkozhatnak olyan kérdésekre, amelyeket organikus törvényekkel kell szabályozni.

A szenátus jogi bizottsága hétfőn véleményezte pozitívan azt a törvénytervezetet, amely értelmében a parlamenti vakáció alatt rendeleteket bocsáthat ki a kormány olyan kérdésekben, amelyeket nem kell organikus törvényben szabályozni.

A kabinet közleménye szerint a kérdéses időszak az idei második parlamenti ülésszak vége és a 2018-as első parlamenti ülésszak kezdete közötti napokat jelenti.

Viorel Ilie
parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter arról tájékoztatott, hogy a tervezet tíz kérdéskörben jogosítaná fel a kabinetet rendeletek kibocsátására a két parlamenti ülésszak közti időszakban: az állami pénzügyekkel kapcsolatos és gazdasági; regionális fejlesztési, közigazgatási, európai alapokkal kapcsolatos; környezetvédelmi; egészségügyi; mezőgazdasági; munkaügyi; szociális ellátási; kulturális; távközlési és szállításügyi kérdésekben.

A kormány által a parlamenti vakáció alatt kibocsátott rendeleteket a 2018-as évi első törvényhozási ülésszak kezdetéig a parlament elé kell terjeszteni, jóváhagyás céljából. Ha ez nem történik meg, úgy a rendelet hatályát veszti.

A kormány kérte, hogy a tervezetet gyorsított eljárással hagyja jóvá a törvényhozó testület. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS