2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt Mihály király

2017. december 05. 13:35, utolsó frissítés: 15:30

December 5-én, délután 1 órakor svájci otthonában elhunyt Mihály, Románia egykori királya - tudatta közleményében a királyi család. Románia korábbi uralkodója 96 éves volt. Mihály ravataláról és gyászszertartásáról később tájékoztatnak részletesen.

Mihály 1921 októberében született Károly koronaherceg és Ilona görög és dán királyi hercegnő fiaként Sinaián. Hat évesen lett először Románia uralkodója azt követően, hogy nagyapja, I. Ferdinánd meghalt, apja, Károly herceg pedig lemondott a román trónról, és elhagyta az országot. Mivel még kiskorú volt, régensek uralkodtak helyette. A parlament elégedetlenkedése miatt, Károly 1930-ban visszatért az országba, és visszavette Mihálytól a trónt, de ugyanakkor őt tette meg a trón első számú várományosának.Másodszor 1940-ben került a trónra, miután Ion Antonescu puccsal megbuktatta a kormányt, II. Károly pedig lemondott trónjáról Mihály javára. Az új király hatalma nagyon korlátozott volt, bár hivatalosan rangok és titulusok sorát birtokolta, az ország irányítása nem az ő kezében volt. Mihály 1944. augusztus 23-án vette vissza a hatalmat, és szolgáltatta ki Antonescut. Ezt követően az ország a szövetségesek oldalára állt át, fegyverszünetet kötve velük és hivatalosan is hadba lépett Németország ellen. 1945. március 6-án szovjet nyomásra engedélyt adott a Román Kommunista Pártnak új kormány alakítására.

Végül 1947. december 30-án a román kommunisták felszólították a trón elhagyására, és kihirdették a királyság megszűnését és a népköztársaság létrejöttét. Néhány nap múlva le is mondott, és 1948. január 3-án a királyi család számos tagjával együtt kiutasították az országból. Még abban az évben megfosztották román állampolgárságától is.

Mihály 1948-ban vette feleségül Anna Bourbon pármai hercegnőt, akivel először az Egyesült Királyságban, később Svájcban éltek. Összesen 5 lánya született, Margit, Ilona, Irén, Zsófia és Mária.

Az 1989-es forradalom után először 1992-ben térhetett vissza az országba. Bukarestben körülbelül egymilliós tömeg gyűlt össze a fogadására, amitől az akkori hatalom annyira megrémült, hogy újra megtiltott a belépését az országba. Végül 1997-ben kapta vissza a román állampolgárságot, és engedélyezték beutazását az országba.Mihály már hosszú ideje betegeskedett, végül tavaly márciusban teljesen visszavonult a közélettől, azóta legnagyobb lánya, Margit hercegnő vezeti a családot.

Margit hercegnő és férje, Radu herceg november elején közölte, hogy a 96 éves Mihály király állapota válságosra fordult, november 7-én József délkelet-európai metropolita gyóntatta és áldoztatta meg a volt uralkodót. (hírszerk.)

UPDATE: Szerdán közli Mihály temetésének időpontját Margit lánya. Az egykori király koporsóját előbb a Peles-kastélyban, majd Bukarestben, a királyi palotában ravatalozzák fel. A temetési szertartásra a bukaresti Patriarkális székesegyházában kerül sor, és a Curtea de Argeş-i királyi székesegyházban helyezik örök nyugalomra.

Szerdától részvétnyilvánító könyveket nyitnak a Peles-kastélyban, a bukaresti Victoriei sugárúton álló királyi palotában, valamint az Erzsébet-palotában. Ezekbe negyven napon át lehet majd írni. A részvétnyilvánításokat interneten is el lehet küldeni a család honlapján. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS