2020. június 4. csütörtökBulcsú
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ nem támogatta a kormány centralizáló területfejlesztési stratégiáját

2017. december 06. 19:01, utolsó frissítés: 19:01

„Románia területfejlesztési stratégiájának számos hiányossága van, és téves irányelvet követ. Noha 2035-ig meghatározza az ország sorsát, mégsem nyújt alkalmazható megoldásokat a valós problémákra. Meggyőződésünk, hogy a pénzügyi források elköltésében nem célravezető a koncentráció elvét követni, azaz tovább erősíteni az amúgy is fejlett és komoly gazdasági potenciállal rendelkező 8-9 nagyvárost, és hanyagolni az elmaradottabb településeket, régiókat. A területfejlesztési stratégiának a felzárkóztatás elvét kellene követnie, a kevésbé fejlett régióknak kellene a következő években nagyobb gazdasági és pénzügyi támogatást nyújtani. Az RMDSZ szenátusi frakciója 70 módosító indítványt nyújtott be a szakbizottságokban a stratégiát tartalmazó jogszabályhoz, amelyekben a hiányosságok pótlását és teljes koncepcióváltást kezdeményeztünk, ám ezeknek csak egy csekély részét fogadták el. A koncentráció irányelvét a szenátus nem volt hajlandó elvetni. Ezért az RMDSZ szenátusi frakciója a szerdai plénumi szavazáson nem támogatta a területfejlesztési stratégiát” – mondta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a felsőház plénumi ülését követően.

A Szövetség törvényhozója kifejtette, a fejlesztési stratégia több éves munka eredménye, több kormány is dolgozott rajta, ez azonban nem tükröződik a végeredményen, amely a parlament asztalára került. „A stratégia teljesen figyelmen kívül hagyja, hogy az elmúlt 27 évben a gazdasági fejlettségi szintek tekintetében óriási különbségek alakultak ki a fejlesztési régiók között, de régiókon belül, megyék, települések között is. Ezeket a különbségeket tovább mélyíti majd, hiszen előírásai, irányelvei kötelező érvényűek lesznek 2035-ig a közigazgatás minden szintjén. Arról nem is beszélve, hogy 2023-ig 25 milliárd eurós kiadást irányoz elő az állami költségvetésből, és 22 milliárd euróval terheli a helyi és megyei önkormányzatokat, ám nem jelöli meg, hogy ezeket az összegeket milyen forrásból teremtik majd elő” – fogalmazott Cseke Attila. Az RMDSZ szenátora azt is kifogásolta, hogy a fejlesztési stratégia 311 oldalának jelentős része, 290 oldal tanulmányokat, statisztikákat, térképeket, újságcikkeket tartalmaz, amelyeknek a jogszabály indoklásában lenne a helyük, nem magában a törvény szövegében.

Cseke Attila elmondta, az RMDSZ-nek sikerült néhány jobbító javaslatot elfogadtatnia a szakbizottságokban. Kiemelte, „a Szövetség törvényhozóinak kezdeményezésére törölték a jogszabály szövegéből azon előírásokat, amelyek értelmében a fejlett nagyvárosok támogatási kérései eleve több pontot kaptak volna a finanszírozási kiírásokon. Emellett javaslatunkra törölték a törvényből annak tiltását, hogy a jövőben fa és szén alapú fűtésrendszerrel rendelkező ingatlanok épüljenek Romániában. Fontosnak tartjuk az energiatakarékos és környezetbarát fűtésre való átállást, és ennek támogatását, ám be kell látnunk, hogy az ország jelenleg nincs felkészülve, főleg vidéken a fával való fűtés teljes betiltására” – magyarázta a szenátor. Hozzátette, a fejlesztési stratégia azt is tiltotta volna, hogy a települések bővíthessék belterületeiket, de az RMDSZ kérte ezen rendelkezés visszavonását, amelyet megszavazott a szenátus. A Szövetség kérte az épített örökség megőrzéséről szóló cikkely kiegészítését is. A jogszabály eredeti formája kiemelte az épített örökség védelmének fontosságát a nemzeti identitás megőrzése szempontjából. Az RMDSZ szorgalmazta, hogy a regionális és helyi specifikumok, örökség megőrzésére is térjen ki a jogszabály. „Az RMDSZ javaslatára foglalták bele továbbá a fejlesztési stratégia szövegébe, hogy Románia prioritásának tekinti nemcsak délkelet-európai, hanem közép-európai viszonylatban is szerepének erősítését. Gazdasági, politikai szempontból is az az ország stratégiai érdeke, hogy Nyugat felé irányuljon” – fogalmazott a szenátor.

A területfejlesztési stratégiáról első házként szavazott a szenátus, a végső döntést a képviselőház hozza. Az RMDSZ az alsóházban is fenntartja a szenátus által elutasított javaslatait. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS