2020. június 4. csütörtökBulcsú
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A képviselőház cikkelyenként elfogadta a bírák és ügyészek statútumáról szóló törvénytervezetet

2017. december 07. 09:04, utolsó frissítés: 09:04

A képviselőház 13 órás, éjszakába nyúló vita után cikkelyenként elfogadta szerdán a 2004/303-as, a bírák és ügyészek statútumáról szóló törvény módosítását célzó tervezetet. A tervezet egészét nem szavazták meg, ennek időpontjáról a házbizottság dönt.

A képviselők elfogadták azt a módosítást, amely szerint az államnak kötelessége eljárást indítani azon bírák ellen, akik „rosszindulatból, vagy súlyos hanyagságból” tévedéseket követtek el, és kárt okoztak az államnak. Ez korábban úgy szerepelt, hogy az államnak „joga van” eljárást indítani a bírák ellen.

A parlamenti vita többször elszabadult. Florin Iordache, az igazságszolgáltatás törvényeinek módosítására létrehozott parlamenti különleges bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy „inkább cirkusz volt, mint vita”, és a parlamenti szabályzat megszegésével vádolta az ellenzéket.

A bizottság által javasolt legfontosabb módosítások közé tartozik, hogy az államfő nem utasíthatja el a Legfelsőbb Bíróság elnökének és alelnökeinek kinevezését.

Egy másik cikkely értelmében a bírák és ügyészek családtagjai ingyenes orvosi ellátásra jogosultak.

A képviselők döntöttek arról is, hogy 25 ledolgozott év után a bírák és ügyészek kérésre nyugdíjba vonulhatnak, havi juttatásuk pedig megegyezik az utolsó ledolgozott öt évnek, az érintettek által kiválasztott hat egymást követő hónapjában kapott átlagbér és pótlék 80 százalékával.

Egy másik módosítás szerint bírói, illetve ügyészi tapasztalatnak számít a közjegyzőként ledolgozott időszak is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS