2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PNL és az USR képviselői szerint a PSD arra törekszik,hogy ellenőrzése alá vonja az állam intézményeit

2017. december 07. 09:52, utolsó frissítés: 09:52

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői elégedetlenségüket fejezték ki a szerdai 13 órás parlamenti vitát követően és azzal vádolták a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy arra törekszik, hogy ellenőrzése alá vonja az állam intézményeit.

Dan Barna
, az USR elnöke úgy fogalmazott, hogy „megpróbálták megfojtani a demokráciát”, hisz egy demokratikus országban nem létezhet olyan parlamenti szabályzat, amely kiiktatja a vitát.

A pártelnök „apró sikernek” értékelte, hogy megakadályozták, hogy végső szavazás alá bocsájtsák a bírák és ügyészek statútumának módosítását célzó tervezetet.

Raluca Turcan, a PNL frakcióvezetője szerint a feszültséget a „PSD félelme kelti, hogy a román társadalom nem hajlandó elfogadni azt a törekvésüket, hogy minden állami intézményt ellenőrzésük alá vonjanak”.

Florin Roman liberális képviselő szerint a nap győztese az RMDSZ, amely „támogatta a PSD javaslatát, és ezzel párhuzamosan számos előjogot kialkudott magának a költségvetés törvényében.

Az RMDSZ összekötötte a két törvény megszavazását, mert náluk minden a pénzről szól, ahogyan ezt már az elmúlt 27 évben megszokhattuk”, hangoztatta Roman.

Cătălin Predoiu liberális képviselő szerint egy ilyen fontos törvény módosításhoz „nem 13 órára, hanem 13 hétre lenne szükség”.

A képviselőház 13 órás, éjszakába nyúló vita után cikkelyenként elfogadta szerdán a 2004/303-as, a bírák és ügyészek statútumáról szóló törvény módosítását célzó tervezetet. A tervezet egészét nem szavazták meg, ennek időpontjáról a házbizottság dönt.

A képviselők elfogadták azt a módosítást, amely szerint az államnak kötelessége visszkeresetet indítani azon bírák ellen, akik „rosszindulatból, vagy súlyos hanyagságból” tévedéseket követtek el, és kárt okoztak az államnak.

Ez korábban úgy szerepelt, hogy az államnak „joga van” visszkeresetet indítani a bírák ellen.

A bizottság által javasolt legfontosabb módosítások közé tartozik, hogy az államfő nem utasíthatja el a Legfelsőbb Bíróság elnökének és alelnökeinek kinevezését.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS