2020. június 4. csütörtökBulcsú
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Decentralizálnák a címzetes helyek elfoglalását az oktatási rendszerben

2017. december 07. 12:55, utolsó frissítés: 12:57

A tervezetet iktatott december 6-án az RMDSZ a parlamentben, amelynek értelmében decentralizálnák a címzetes helyek elfoglalását az oktatási rendszerben.

„Számos iskola került már abba a helyzetbe, hogy szakképzett pedagógus nélkül maradt, annak ellenére, hogy meghirdette a címzetes állást és azt el is foglalták.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a címzetes pedagógusi helyekre pályázók egy jó része, sikeres vizsga esetén és a kinevezést követően  szinte azonnal kérik időszakos áthelyezésüket más tanintézményekbe és ezáltal foglalva tartják a helyet abban az iskolában, ahol meg volt hirdetve a címzetes állás.

Ez több szempontból is problémás, hiszen így főleg vidéken, legtöbbször a szórványban működő iskoláinkhoz kerülnek helyettesítő tanárok, sok esetben szakképzetlen oktatók.

Az RMDSZ törvénytervezetet dolgozott ki ennek a problémának az orvoslására”, mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, a törvénytervezet elkészítője azt követően, hogy december 6-án iktatta a módosító javaslatot a parlamentben.

Az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője elmondta, erre a helyzetre számos iskola igazgatója hívta már fel figyelmét neki és kollégáinak, de az idei Magyar Szórvány Napján szervezett oktatási kerekasztal-beszélgetésen is megfogalmazódott ugyanez a probléma.

„Az RMDSZ törvénytervezete gyakorlatilag megteremti a lehetőséget arra, hogy az iskola döntsön arról, hogy jóváhagyja-e az áthelyezési kérelmet, vagy sem, továbbá szigorít az időszakos áthelyezés lehetőségén: az oktatók 7 évente maximum 3 évre kérhetik időszakos áthelyezésük egy másik tanintézménybe, ezáltal a címzetes pedagógusok kötelesek lesznek legalább 4 évig abban az iskolában tanítani, ahol elfoglalták a címzetes helyet”, taglalta az RMDSZ parlamenti képviselője, oktatásügyi szakembere.

„Számos olyan eset van, hogy a szakképzett pedagógus eddigi pályafutása alatt egy napot sem tanított a címzetes helyén noha ő kérte oda a kihelyezését, azonban  foglalta azt a helyet és így sok esetben lebénította az oktatási intézményt, hiszen az nem alkalmazhatott csak helyettesítő pedagógust.

Tervezetünk célja megállítani ezt a jelenséget, és csökkenti a helyettesítő és a szakképzetlen tanügyi káderek számát. A benyújtott módosításunk előírja, hogy csak abban az esetben kérheti egy pedagógus az áthelyezését, amennyiben a két tanintézmény igazgatótanácsa azt jóváhagyta.

Decentralizálni akarjuk a döntéshozást, az iskolák szintjén kell az ilyen ügyeket megoldani, a sajátosságok és igények figyelembe vételével”, mutatott rá Szabó Ödön képviselő.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese továbbá hangsúlyozta, a jelenlegi szabályozások lehetővé teszik azt, hogy ugródeszkaként használják fel a tanügyi káderek, főleg a vidéken megüresedett címzetes állásokat, és így ellehetetlenítik ezeknek az iskoláknak a működését.

„A szülők minőségi oktatást szeretnének, így nem díjazzák azt, hogy évről évre más- más pedagógus tanítja ugyanazt a tantárgyat abból kifolyólag, hogy valaki lefoglal egy állást de nem hajlandó ott katedrához állni” – részletezte a frakcióvezető-helyettes.

A tervezetet minden parlamenti párt ellátta támogató kézjegyével. A Szövetség által kidolgozott oktatási törvény módosítását első házként a képviselőház tárgyalja, majd azt követően kerül a végső döntő hozó szenátusi fórum elé. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS