2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: Az államfőnek kötelessége őrködni az alkotmány előírásainak betartása fölött

2017. december 08. 11:31, utolsó frissítés: 11:31

A jogállamiság és a független igazságszolgáltatás eszméjének terjesztése, a korrupció elleni küzdelem, valamint a köztisztviselői és közméltósági tisztségek feddhetetlenségének biztosítása olyan alkotmányos értékek, amelyek nem képezhetik alku tárgyát, áll az államfő által a román alkotmány napja alkalmából közvetített üzenetben.

Klaus Johannis üzenetében kifejti, minden demokráciában az alkotmány képviseli a nemzet alapvető értékeit és biztosítja azt a bizalmi kapcsolatot az állampolgárok és az állami intézmények között, amely elengedhetetlen fontosságú bármely társadalom fenntartható fejlődéséhez.

Johannis ugyanakkor hangsúlyozza, Románia elnökeként kötelessége őrködni az alkotmány előírásainak betartása fölött, és arra inti az állami intézményeket, hogy az alaptörvény betűjét és szellemét egyaránt tartsák be, ez ugyanis „nélkülözhetetlen feltétele a román társadalom jó igazgatásának”.

December 8-a a román alkotmány napja, 1991-ben ugyanis ezen a napon tartották az alaptörvényt jóváhagyó népszavazást. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS